На горе в Стара планина, между селата Царичина и Чибаовци, почти на върха на билото се открива забележителна гледка към параклис, сгушен в гората и красотата на природата в община Костинброд.
Днес, на 20 юли 2017г. бе открит още един Божи храм с името „Св. Илия”. Отец Дамян в съслужение със свещениците отец Серафим и отец Венци осветиха и откриха параклис на Свети Илия в село Царичина, махала Червена Ябълка. В храмът може да се види изрисувани иконите на Исус Христос, Богородица с Младенеца и на св. Илия. Това свято и благочестиво дело е сътворено, освен от Божията помощ, а и от жителите от махала Червена ябълка и околията.

Няколко стотин жители на община Костинброд и гости пристигнаха тук в махала Червена ябълка, за да съпреживеят вълнението на свещеници и миряни от откриването на този храм, единствен по рода си, носещ името на Свети Илия- пророк от 9 век пр. Хр.
Светията е смятан за най-големия библейски пророк. Той е живял по времето на израилския цар Ахав. Името му означава "Крепост Господня”.
[robo-gallery id=“11657″]

Местните хора не скриваха своята радост от това, че имат Божи храм – място за молитва и палене на свещичка.

След отслужената литургия бе прерязан и трибагреник на входа на параклиса от д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, отец Дамян и двама заслужили селяни, помогнали за построяването на Божия храм.
Икона за богослужение на Св.Илия бе подарена от името на г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд.

Тържеството завърши с курбан за здраве и благоденствие на кръста до новопостроеният храм.
Забележителното на този единствен кръст в махала Червена ябълка е, че от години събира десетки посетители на 20 юли – Илинден.
Днес уважиха празника на Царичинци д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, г-н Борислав Борисов- кмет на с.Петърч, г-жа Искра Димитрова- кмет на с.Градец и с.Царичина, кметове на населени места в община Костинброд, жители и гости на с.Царичина.

5192 посещения общо 1 посещения за деня
НОВ ПАРАКЛИС БЕ ОТКРИТ КРАЙ СЕЛО ЦАРИЧИНА, В МАХАЛА ЧЕРВЕНА ЯБЪЛКА