Христо Димитров – продуцент, сценарист, режисьор и хореограф на ансамбъл “Българе“, предложи на зрителите  на град Костинброд нещо ефектно и непредставяно досега. Г-н Димитров е създал грандиозен фолклорен спектакъл, който в седем музикално-танцови картини да покаже най-характерното от музиката, песните, танците и народо-психологията на българите от седемте етнографски области – Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия. До този момент, ансамбъл „Българе“ е изнесъл над 1500 представления и концерти в 21 държави по света. Това е първият български фолклорен ансамбъл гастролирал на Бродуей в Ню Йорк (САЩ). "Осмото чудо", което се представи на костинбродска сцена на 15.09.2017г.  е уникално пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор чрез комбинация от филм и сценични народни танци и песни. Водач в това пътешествие е един верен приятел на България отпреди близо век – ирландският журналист Джеймс Баучер, великолепно изигран от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в ролята на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в повествованието, преминаващо през 7 музикално-танцови картини, завладяващо изиграни от танцьорите и солистите на ансамбъл "Българе". Самият хореограф Христо Димитров, завършил хореографска режисура в АМТИИ-Пловдив, се изяви със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина.

Петима композитори са автори на музика на "Осмото чудо": проф. Милчо Василев – настоящ ректор на АМТИИ-Пловдив, сътворил голяма част от музиката на предишните три спектакъла на ансамбъла, също и авторитети в гилдията като Генчо Генчев, Данчо Радулов и Петьо Кръстев, а Иван Киришев обработва цялостната музика и подготвя мастеринга. За записите са привлечени най-известните ни фолклорни инструменталисти. Солисти са певците Албена Вескова, Николай Гурбанов, Ивана Русева, а на гайда се изявяват виртуозите Веселин Кузмов и Росен Росенов. Участват и много гост изпълнители, някои от които бивши танцьори от ансамбъла. Близо 50 души излезнаха  на сцената в четвъртия мащабен проект на "Българе", подготвян повече от три години, като за всяка една картина се представят специфично създадени костюми и реквизити.

Двата часа в магията на завладяващите български ритми в изпълнение на "Българе" не бяха достатъчни на зрителите в Костинброд. С настроение и по впечатляващ начин "Осмото чудо" разкри пред зрителите най-уникалната част от богатата ни фолклорна съкровищница. Емоционално предизвикателство за ценителите на фолклорното ни изкуство и изключително изживяване за родолюбци. В спектакъла след дълга подготовка взеха впечатляващо участие и децата от  Дневен център за работа с деца на улицата!

"Осмото чудо" е мащабна продукция, която  остави публиката от община Костинброд без дъх. По единодушното мнение на зрителите до момента, новият фолклорен музикално-танцов спектакъл е най-добрия спектакъл до сега в НЧ „Иван Вазов-1947“.

На края на спектакъла самият Христо Димитров поздрави Кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов и зам.-кметът г-н Любен Кънчев и благодари за поканата. Хореографът на „Бълграре“ заяви, че много градове не са виждали все още спектакъла „Осмото чудо“, но благодарение на общинска администрация Костинброд, „Осмото чудо“ вече е било и на костинбродска сцена.

2991 посещения общо 1 посещения за деня
На 15.09.2017г. Ансамбъл „Българе“ представи „Осмото чудо“ в НЧ „Иван Вазов – 1947“, град Костинброд