Доброволци на Български Младежки Червен кръст – Костинброд , заедно с представители на Националния учебен център оформиха пунктове за измерване на кръвно налягане и кръвна захар в поликлиниката в град Костинброд и НЧ ”Иван Вазов-1947”, където в рамките на няколко часа над 100 души измериха своите жизнени показатели, а специалисти ги посъветваха да се придържат към здравословното хранене и здравословният начин на живот.

В НЧ „Иван Вазов-1947” се проведе и презентация за превенция от диабет, инфаркт или инсулт. Лектора от Националния учебен център запозна присъстващите с болестта и как да реагираме при характерни за нея симптоми. На презентацията присъстваше г-н Любен Кънчев- зам.-кмет на община Костинброд, пенсионери от ПК”Люляк” и ПК „Кавака” и служители на Дневния център за работа с деца на улицата.

[robo-gallery id=“14442″]

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар.

В България над 500 000 души са със захарен диабет, като повече от 150 000 дори не подозират за това. Диабетът е основен рисков фактор и причина за сърдечно-съдовата смъртност у нас.

2954 посещения общо 1 посещения за деня
По повод 14 ноември – Световният ден за борба с диабета, Националния учебен център към БЧК, съвместно с Български Младежки Червен кръст – Костинброд проведоха информационна кампания за диабета