Отец Дамян освети двете помещения предназначени за доброволното формирование на територията на общината. То е създадено за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Двете помещения са изцяло реновирани, обзаведени с гардероби за нуждите на формированието и пожарникарите в РСПБЗН – Костинброд. Поставени са и информационни табели на втория етаж на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- гр.Костинброд.

Право да кандидатства за членство в ДФ“Феникс“ има всяко дееспособно физическо лице навършило 16 години, което има постоянен или настоящ адрес на територията на община Костинброд, а над 18 години то може и да участва в акции.

На събитието присъстваха г-н Стефан Балабанов – Зам.-министър на вътрешните работи, г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, главен комисар Николай Николов- директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, г-н Костадин Чифлигаров- началник на сектор отдел „Интегрирана пожарогасителна и спасителна дейност“ в сектор „Доброволни формирования“, комисар Георги Иванов- директор на РСПБЗН, г-н Николай Николов- зам.-областен на София област, г-н Иван Зъздров – началник на отдел „Управление на кризи“ в Националната служба „Гражданска защита“ за София област, г-н Валентин Милушев и г-н Васил Цветков- народни представители от София област, гл. инспектор инж. Здравко Александров- началник РСПБЗН, и г-н Ангел Филипов – представител на фирмата изпълнител „Анмак строй“.
След водосвета всички гости бяха поканени на етажът на Общинския инспекторат, където им се демонстрира вторият етап от новата система за видеонаблюдение в град Костинброд. Г-н Александър Ненов- служител по сигурността и обществения ред в община Костинброд представи на присъстващите настоящата техническа придобивка- новите камери за наблюдение в града. Последваха демонстрации на капацитета и качеството им.

Вторият етап от видеонаблюдението в община Костинброд включва поставянето на камери на ключови точки в общината, свързани с мултифункционален сървър. В системата са използвани едни от най-иновативните технологии в областта на видеонаблюдението за откриване и следене на автомобили, които са в нарушение на Правилника за движение или на хора, извършващи престъпни, вандалски и хулигански прояви. Видеонаблюдението се осъществява едновременно от 3 контролни центъра разположени на различни места и работещи независимо един от друг. Всички камери в град Костинброд действат самостоятелно и имат самостоятелно лицензиран софтуер. Те анализират непрекъснато своята 360 градусова зона за не повече от минута. По дадена информация и ръчен контрол на камерите, диспечерът може да провери всеки един обект в своя обсег и да го проследи.
Зам.- министър Балабанов заяви, че е изключително радостен да присъства на това събитие, най-вече поради фактът, че всичко, което е постигнато в община Костинброд е от голяма полза на МВР и на гражданите от община Костинброд.

На събитието още бяха поканени представители на пожарната, доброволците от доброволно формирование „Феникс“, директори на учебни и социални заведения, общински съветници, Общинския инспекторат и граждани.
Г-н Трайко Младенов подари на зам.-министъра на вътрешните работи символичен подарък от община Костинброд.

42459 посещения общо 13 посещения за деня
Днес, 26.01.18г. община Костинброд откри доброволното формирование “Феникс” и втория етап на видеонаблюдение в сградата на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, гр. Костинброд