Днес, на 1 февруари, за пореден път в община Костинброд бяха почетени жертвите на комунистическия режим. На тази дата през 1945 година Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд остава в историята на Третата българска държава с произнасянето на най-масовите смъртни присъди срещу политици след края на Втората световна война. Прочетени са и са изпълнени смъртни присъди срещу общо 2 730 български военни, политици, индустриалци.

В църквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Петърч бе отслужена литургия в памет на невинните жертви. Панахидата отслужиха отец Желязко и отец Дамян. Кметът на с. Петърч – г-н Борислав Борисов, г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Любен Кънчев – зам.-кмет, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, общински съветници и граждани почетоха със запалването на свещ паметта на своите съграждани, загубили живота си в периода 1944-1945 година.

На лобното място в околностите на с. Петърч, известно с названието „Гробницата“,  бе поднесен венец.   На това място след преврата на 9 септември 1945 година са изведени и избити беззаконни присъди десетки българи от София и околностите. В масови гробове са били зарявани телата на убитите невинни. По-късно същите ями са използвани за екарисаж и в тях са изхърляни животински останки. Наред със зловещото име на местността в паметта на местните жители и до днес са оцелели разкази и спомени за тези жестоки събития.

Всяка година на 1 февруари местността „Гробницата“ е място за поклонение   на гражданите от с. Петърч и цялата костинбродска община в памет на смъртните жертви.

Поклон пред всички жертви на комунистическия режим и нека никога не се повтаря това политическо безумие!

Трябва да се помни! Тази страшна страница от българската история трябва да бъде прочетена внимателно, преди да бъде прелистена!

1680 посещения общо 1 посещения за деня
1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунизма