Поредното посещение на ученици в авиобази в България бе организирано от община Костинброд и г-н Иван Иванов – военен отчет в община Костинброд. То се изпълнява във връзка със задължителна подготовка на учениците от девети и десети клас в средните училища, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната. Пътуването започна рано сутринта от гр.Костинброд и преди обяд се пристигна в авиобаза Крумово.

Двадесет и четвърта авиобаза от системата на Военновъздушните сили на Република България включва в състава си вертолетна авиационна база, базирана на летище Крумово, и транспортна авиационна база, базирана на летище Враждебна. Летище Крумово е разположено в центъра на Тракийската низина, в непосредствена близост до втория по големина град в България – Пловдив. Музеят на авиацията е фактор определящ голямата посещаемост на базата от граждански и военни делегации, както и избора й за провеждане на авиационни фестивали.

24-та авиобаза е наследник на създадения на 27 октомври 1961 г. 44-ти вертолетен авиационен полк. Той се явява първата вертолетна авиационна част в България и още през първата си година пролита над 2500 летателни часа. До края на 1963 г. полкът получава общо 49 вертолета Ми-4 и 8 вертолета Ми-1 и започва да усвоява редица нови задачи: стоварване на тактически въздушни десанти, полети в големи групи, кацане на високопланински площадки, полети в облаци, денем и нощем, поставяне на минни заграждения, кацане в режим на авторотация на носещото витло с изключен двигател, стрелба с бордово оръжие и др.

В авиобазата учениците имаха възможност да разгледат и да си направят снимки на вертолети Ми-24, Ми-17, AS 532 Кугар и Бел-206 и да научат повече за мисията и задачите, изпълнявани от военната вертолетна авиация. Учениците научиха за историята и живота на първият български летец Симеон Петров и за първият конструиран български самолет от Асен Йорданов.

През днешния ден, отделен за опознаване на военната авиобаза Крумово присъстващи от община Костинброд бяха г-жа Таня Иванова – началник отдел „Образование, социални и хуманитарни дейности“, г-н Иван Иванов- военен отчет в община Костинброд, г-н Симеон Йорданов -служител по сигурността  и обществения ред в община Костинброд и г-жа Бистра Боянова- PR на община Костинброд.
Община Костинброд благодари на  24-та авиационна база за предоставената възможност да посети една уникално поддържана и оборудвана база, заедно с впечатляващия й музей на авиацията.

26305 посещения общо 1 посещения за деня
На 19.04.2018 г. учениците от девети и десети клас на СУ „Д-р Петър Берон“ и Професионалната гимназия по селско стопанство „Св.Георги Победоносец” – град Костинброд посетиха 24-та Авиобаза Крумово