След 7 годишни очаквания, перипети и надежди се слага началото на един от осемте в света и единствения на Балканите възстановителни центрове за лечение на деца с онкохематологични заболявания. Идеята идва от група родители, чиито деца са провели лечение и е било необходимо провеждането на възстановителни процедури! Избират и закупуват земеделски парцел между селата Опицвет и Безден. В едно от най-красивите кътове на община Костинброд! Ухаещо на летни поля и носещ простора на неповторимата българска природа.

Двигателят на тази инициатива е Пламен Белчев. Човек, личност, обрекъл себе си само на една кауза! Да помогне и да помага на най – святото нещо на Земята – децата! Това което постига г-н Белчев през тези години са срещи, документи, препятствия, но с борбеност доказва, че в живота няма невъзможни неща! След разговори с министри, директори на агенции, народни представители, кметове и общински съветници, организацията на Пламен Белчев кандидатства и печели проект от Държавен фонд “Земеделие” за построяването на рехабилитационния център. Красноречив пример за европейската солидарност! Защото България е в Европа и Европа е в България! Защото когато се нуждаем от помощ в трудни моменти, европейският съюз ни помага и подава ръка!

Децата в една държава са най – голямото богатство и бъдещият й ресурс за изграждането й. Това което държавността показва като отношение към образованието и здравеопазването рефлектира върху степента на развитие и позиционирането й в един противоречив и глобален свят.

За съжаление в едно развито и съвременно общество , онкологичната заболеваемост е твърде висока.

По данни на СЗО почти всяко семейство е засегнато от тези коварни болести. До скоро се смяташе, че тези болни са обречени и трудно може да бъдат излекувани. Със стремглавото развитие на медицинската наука през последните 20г. в тази област и поставянето на профилактичните прегледи на водещо място, откриването и лечението на онко заболяванията стана достижима цел.

След прилагането на съответно лечение /химиотерапия/ всеки онко болен се нуждае от възстановителен период, както във физически, така и в психологичен аспект. Именно такава е целта на новия център, който ще бъде отворен след няколко месеца! Децата да бъдат за определен период от време сред природата и изключително чистия въздух, да са заедно със своите родители далеч от забързаното ежедневие! Да играят на чист въздух сред прекрасната природа!

Центърът ще има капацитет да поеме през годината не само всички възтановяващи се от коварната болест български деца със семействата си, но и деца от всички балкански държави.

Символична първа копка на бъдещия център се случи, след като водосвет отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп Викарий на Софийския митрополит. Събитието уважиха г-н Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов, инж.Габриела Георгиева, г-жа Теодора Гогова- зам.-кметове на община Костинброд, д-Р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, г-жа Даниела Станкова- общински съветник, г-н Борислав Борисов- кмет на село Петърч, г-жа Гергана Величкова-кмет на с.Опицвет, г-жа Кристина Александрова-кмет на с.Безден, народни представители и общински служители.

Г-н Трайко Младенов бе поканен да поздрави гостите. Той сподели, че общинска администрация-Костинброд и общински съвет винаги са помагали на тази прекрасна идея и, че именно в този момент е проличала държавността и пряката помощ на правителството! Той добави, че в лицето на общината “Сдружението за лечение на деца с онко хематологични заболявания” имат верен приятел и партньор!

Господин Пламен Белчев се обърна към присъстващите с едно голямо благодаря и спомена, че първата копка е сбъдването на една мечта и вярва, че с Божията закрила проекта ще бъде реализиран.

Когато човек присъства на такива мероприятия си дава сметка, че добротата, човечността, чистите помисли рано или късно побеждават! Какъв по – добър пример, че когато сме заедно, когато си помагаме, няма сила която да спре българския дух! Защото какъвто е девиза на нашето европредседателство: “СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА”, такива трябва да сме и ние !!!

Единни и сплотени!!! А това гражданите на община Костинброд са го доказали с помощта за едно миналогодишната благотворителна кампания за дете страдащо и от онкохематологично заболяване. Но благодарение на общите усилия и взаимопомощ, същото това дете в момента се радва на детските си мечти и желания!

Успех на сдружението за онкохематологични заболявания и бъдещия, единствен възстановителен център на Балканите, намиращ се в община Костинброд!

19106 посещения общо 1 посещения за деня
На 28.04.2018г. в село Безден, община Костинброд беше направена първа копка на уникален възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания!