Три автобуса с пенсионери от община Костинброд отпътуваха рано сутринта на 2 юни на еднодневна екскурзия до Пирот, Република Сърбия. На този свят ден за България, в който всички българи по света почитат паметта на героите дали живота си за свободата на своята родина възрастните хора от ПК „Люляк”, „Кавака” и „Орхидея” посетиха Република Сърбия. Едно мероприятие организирано от община Костинброд. През последните години Общинска администрация – Костинброд помага изключително много и се грижи за всички пенсионерски клубове на територията на нашата община. Множеството тържества, фестивали, сътрудничества с пенсионерски клубове от други общини са доказателство за това.

Нашите майки, бащи, баби и дядовци са нашата упора и нашите учители в този толкова динамичен и напрегнат свят! И съвсем заслужено всяко местно управление трябва да направи така , че възрастните хора да се чувстват достойни граждани на съвременна европейска България!

Всички сме чували, че е много популярно да се ходи специално в Пирот на пазар. Един самобитен и неповторим със своето разнообразие истински Балкански пазар.

Събота в китното сръбско градче се събират всички земеделски производители от целият регион. Сергии нашарени с багрите на природата. Зеленчуци, плодове животински деликатеси и млечни произведения. Едно автентично изживяване даващо много смях, енергия и положителни емоции.

След обиколката на пазарът, пенсионерите се отправиха към Суковския манастир.

140-те пенсионера преминаха по мост над красивата река Ерма и пред тях се откри прекрасен изглед към стария български православен Суковски манастир „Успение Богородично“. Една обител на източното православие даваща повод за гордост, размисъл и смирение. Векове наред свещеното място е пазило вярата и духа на Християнската религия. Пазило искрицата на надеждата и доброто.

И какъв по добър завършек би имал този ден ако не да се отдаде почит на загиналите герои!

След невероятните изживявания в Република Сърбия, пенсионерите посетиха село Бучин проход. Станалата вече традиция / за втора поредна година/ пред паметника на загиналите за свободата на България, община Костинброд организира тържествено честване и отдаване почит на загиналите за свободата на България! Всички гости бяха посрещнати от кметът на община Костинброд- г-н Трайко Младенов. Там те заедно с другите присъстващи почетоха с минута мълчание паметта на Христо Ботев и загиналите за свобода от с.Бучин проход и околията. Бяха поднесени венци и цветя.

На този тържествен за България ден , общинска администрация- Костинброд положи основите на една нова традиция, а именно , възрастните хора на Костинброд да могат да се запознават с близките до нас погранични общини в Република Сърбия или така наречените западни покрайнини. Райони населявани от Българи и с които община Костинброд поддържа братски отношения.

На 2-ри юни имаше и две други мероприятия, които се отпразнуваха в община Костинброд.

На обяд в с. Дръмша отново се събраха жители на селото и хора живеещи във вилите в района, за да отпразнуват заедно съборът на селото. Една традиция, възстановена през последните години от настоящият кметски наместник на селата Дръмша, Дреново и Понор – г-н Добри Тодоров, който  събра малки и големи в с.Дръмша. Със съдействието на общинска администрация-Костинброд за доброто настроение на празнуващите беше подсигурена жива музика. Приятели и роднини се бяха събрали на голямата ливада зад кметството, играеха се хора и се печеха скари. На събитието присъства г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд. Г-н Младенов и кметският наместник на селото поздравиха присъстващите, както и уточниха мястото, където ще бъде изградена зона за отдих и почивка,  с беседки и пейки.

На 2- ри юни продължиха и празниците за децата на община Костинброд с голяма веселба организирана за тях в село Богьовци.  Над 60-т деца с техни родители и роднини се бяха събрали на уникалната детска площадка в центъра на селото. За децата бяха подсигурени сокове, лакомства , торта и много награди , а за доброто им настроение се грижеше аниматор със забавна програма. Невероятното празненство беше организирано със съдействието на  община Костинброд и регионалното депо за събиране на отпадъци “ Костинброд Еко”.

На събитието присъства кметът на община Костинброд. Г-н Младенов констатира с огромна гордост, че две съоръжения изработени от общината през предходната година се използват изключително ефективно от малки и големи, а именно – чешмичката в парка зад кметството и повдигнатата пешеходна пътека на републиканския път, преминаващ през селото.

15627 посещения общо 1 посещения за деня
Редица мероприятия и събития в община Костинрод на 2 юни