Дискутираната тема беше „Ползите от здравословното хранене върху често срещаните заболявания“ Проф. д-р Донка Байкова е лекар-специалист по хранене и диететика, с над 40-годишен стаж в областта. Завежда Катедра „Превантивна медицина“ във Факултета по обществено здраве към Медицински университет – София.

От години работи в областта на пропагандиране на препоръките за здравословно хранене. От 1996 г. провежда индивидуални и групови консултации по здравословно хранене, диетично и лечебно хранене в кабинет по хранене и диететика. Проф. д-р Донка Байкова е специализирала в редица европейски страни – Германия, Словакия, Белгия, Унгария, Русия и др.

Заместник-председател е на Българското научно дружество по хранене и диететика. Има зад гърба си над 600 научни публикации и над 200 участия в национални и международни научни форуми. След като бе представена от г-жа Анна Ананиева- директор на ЦСРИ „Надежда“, диетоложката изнесе лекция пред потребителите и гостите на събитието.Засегнатите теми бяха българските продукти, храненето при жените, причини за заболявания и др.

Д-р Байкова даде добри съвети на всички присъстващи, като:

1. Консумацията на разнообразна и пълноценна храна. Всеки ден да се изяжда поне по някоя от следните храни:

– Пълнозърнести продукти

– Плодове и зеленчуци

– Мляко и млечни продукти

– Яйца, месо, риба и растителните им аналози- бобови и ядкови продукти

– Добавени растителни мазнини и захари или мед

– Вода и течности

2. За предпочитане са пълнозърнестите продукти като важен източник на енергия, витамини, минерали и фибри.

3. Да се консумира дневно по 200 милиграма кисело мляко и 50 гр. сирене – по възможност нискомаслено и обезмаслено. Това осигурява необходимия за организма прием на биоусвоим калций и витамин В2, както и пълноценни протеини.

4. Да се използва за готвене само постни червени меса и птиче месо без кожа заради по-малкото мазнини и холестерол, което дава на организма желязо и протеини.

5. Движете се активно всеки ден!

Редовната работа на мускулите подобрява самочувствието, работоспособността и съня, намалява стреса и риска от затлъстяване и остеопороза, стимулира функциите на всички органи и системи.

Присъстваха на събитието г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд и личен лекар, г-жа Светослава Иванова- директор на ДЦРДУ- Костинброд, г-жа Анастасия Попова- директор на ЦОП „Промяна“, потребители на ЦСРИ „Надежда“ и служители на общинска администрация-Костинброд.

Здравословният начин на живот е реално постижимо понятие, въпреки многото аспекти, които обхваща. Като цяло живеещият здравословно човек не пуши, поддържа здравословно тегло, храни се с полезни храни и спортува. Воденето на здравословен живот не може да стане за един ден, но може всекидневно да правим малки и ползотворни крачки към целта – да повървим малко повече, да добавим плод към зърнената си закуска или още една чаша вода към дневната си доза. Елементарни неща, за които не се изисква никакво усилие от наша страна.

Благодарим за лекцията и съветите на проф.д-р Донка Байкова. Една среща не ни е достатъчна, ще я очакваме отново!

8152 посещения общо 2 посещения за деня
На 22.06.2018г. се проведе среща в Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Надежда“ с проф. д-р Донка Байкова – изтъкнат български диетолог