Месец септември е седмият месец от годината според еврейското летоброене. Свързан е с ред библейски събития, затова е определен за начало на църковното новолетие. В този месец свети пророк Моисей слязъл от планината с лице, осияно от Божествената слава и донесъл новите скрижали, на които бил написал законът, даден от Самия Господ. В този месец първосвещеникът, един-единствен път в годината, влизал в Светая Светих да принася служба.

В този месец Божият народ, смирявайки с пост душите си и принасяйки на Господа жертва на всесъжение, приемал очистване от греховете си, извършени през годината.

В този месец се извършило тържественото освещаване на великолепния храм Господен, построен от цар Соломон. В този храм бил внесен Ковчегът на Завета.

Днес, първи септември, в храм „Св.Св. Кирил и Методий“, Първи район в град Костинброд се отслужи литургия по случай началото на църковната година.

Архимандрит Василий – протосингел на Софийската митрополия отслужи литургията в град Костинброд, заедно с Отец Кирил Дидов – отец в храм „Свети апостоли Петър и Павел“ гр. София, отец Атанас от храм „Цар Борис“, гр. София и Отец Методий от град София.

Всички отци в община Костинброд също бяха в храм „Св.Св. Кирил и Методий“. Отец Дамян, заедно с отец Серафим, отец Николай, отец Желязко Симонов и Отец Крум отслужиха литургия с Архимандрит Василий за една благополучна църковна година.

На литургията присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на ОбС-Костинброд, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, г-н Любен Кънчев – заместник – министър на туризма и жители от община Костинброд.

1050 посещения общо 2 посещения за деня
От първи Септември започва Църковната нова година