Днес, 1 февруари, за пореден път в село Петърч бяха почетени жертвите на комунистическия режим.

На тази дата през 1945 година Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд остава в историята на Третата българска държава с произнасянето на най-масовите смъртни присъди срещу политици след края на Втората световна война.

От 11:30 часа в църквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Петърч беше отслужена литургия в памет на невинните жертви. Панихидата отслужи отец Желязко Симонов. Кметът на с. Петърч – г-н Борислав Борисов, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет-Костинброд, г-жа Емилия Костова -кметски наместник на село Богьовци и граждани почетоха със запалването на свещ паметта на всички българи, загубили живота си в периода 1944-1945 година.

На лобното място в околностите на с. Петърч, известно с названието „Гробницата“, беше поднесен венец от кмета на село Петърч г-н Борислав Борисов и председателят на Общински съвет-Костинброд д-р Атанас Тенев.

На това “мрачно” място след преврата на 9 септември 1945 година са изведени и избити десетки българи от София и околностите. В масови гробове са били заравяни телата на невинните убити. По-късно същите ями са използвани за екарисаж и в тях са изхвърляни животински останки.

Всяка година на 1 февруари местността „Гробницата“ е място за поклонение на гражданите от с. Петърч и цялата костинбродска община в памет на смъртните жертви.

Кметство Петърч и община Костинброд са поели ангажимент и скоро в местността “Гробницата” ще бъде изградена паметна плоча в памет на всички българи, станали жертва на един режим, който е избил, осакатил и осквернил милиони сънародници!

962 посещения общо 1 посещения за деня
1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунизма