Изложбата ще бъде представена с над 40 фотоси на Оброчни кръстове. Присъстващите ще могат да видят съвсем реалистично и самите оброчища, благодарение на VR очила и клип, заснет специално за Седмицата на Културата в Палермо, Италия.

На XI издание на Фестивала „Седмицата на културите“ в Палермо- Италия, в богатия си календар от инициативи и мероприятия (повече от 120), община Костинброд представи България с фотографската изложба “Оброчища около град Костинброд”. Откриването на изложбата се състоя на 2 май 2022г. в присъствието на Президента на Културната Асоциация “Седмица на културите”, д-р Бенедето Виола, Президента на Културната Асоциация “ Приятели на сицилианските музеи” и член на Културната Асоциация“ Седмица на културите” и принц Бернардо Торторичи Монтаперто Ди Рафадали.
Оброчните кръстове са една от съкровищницата на българската култура и духовност, запазила се още от османско владичество до ден днешен. Може да видите Оброци и Оброчни Кръстове във всички села в община Костинброд, махали, гори и върхове.


Един Оброк не показва само религията на даденото населено място. Оброкът представлява традициите на поколенията, на живеелите преди и живеещите сега тези населени места.

Към днешна дата на територията на община Костинброд има над 120 кръста, което я прави общината с най-висока концентрация на такива паметници в България.

България е страна с вековна история и много легенди. Има едно място тук, което събира в едно древния култ към природата, християнските обичаи и почитта към семейството и близките. Искаме да ви разкажем за Костинброд и уникалните за региона и страната – оброчни кръстове.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

8242 посещения общо 2 посещения за деня
Община Костинброд организира съвместно с Университет за национално и световно стопанство изложба „Оброчни кръстове – Дигитализация на културното наследство“ на 20 февруари /понеделник/ от 17:00 часа в УНСС – Голяма конферентна зала.