Константин е владетелят, който слага край на преследването на християните в Римската империя, издавайки Миланския едикт /313 г./, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Константин се смята за първият християнски римски император.

Елена, неговата майка, построява много манастири и църкви, открива мястото, на което е живял Христос, както и кръста, на който е бил разпънат.

След смъртта им, църквата ги канонизира за светци. Свети Константин и Елена се изобразяват на иконите прави, държащи от двете страни разпятие, с корони и скъпоценни камъни, и с ореол на светци.

Името Константин в превод от гръцки език означава постоянен и търпелив, а името Елена – светла като слънце, сияйна, избрана.

С двамата светци е свързана и историята на нашия град и общината ни. На територията на община Костинброд се намира късноримската резиденция Скретиска, свързана с житието на Константин Велики и неговата майка Елена. Това е мястото, на което императорът е градил основите на християнската религия.

Днес празникът, почитащ Св. Св. Константин и Елена, се чества и в кв. „Захари Стоянов“ (зад линията), гр. Костинброд. В параклис Св. Св. Константин и Елена отец Серафим отслужи Божествена света литургия и освети празничния курбан.

На празникът присъстваха много жители на общината.

1114 посещения общо 1 посещения за деня
На 21 май православната църква почита Светите равноапостоли Константин и Елена.