На 23 септември 2023 г. в с. Петърч се организира 11 Фолклорен фестивал “За пояс”. Организатор на събитието е Народно читалище „Нов живот – 1919“, с подкрепата на кметство Петърч и община Костинброд.

Точно в 15.00 часа започна фестивалът, но спазвайки традицията от миналата година – с литургия за здраве и поход на българщината.

Над 100 любители на фолклора, облечени с народни носии преминаха маршрут, под формата на дефиле от храм „Св. Георги Чудотворец“ до центъра в село Петърч.

В дефилето участие взеха кметът на село Петърч , г-н Борислав Борисов, г-н Младен Маринов – Народен представител от 49-то НС , ръководството на община Костинброд, в лицето на кмета г-н Трайко Младенов , председателят на ОбС-Костинброд, д-р Атанас Тенев и зам.-кметът г-н Александър Ненов.

Отец Желязко Симонов отслужи водосвет за здраве и поръси със светена вода всички малки и големи, участници и организатори като пожела още дълги години да се организира фестивалът.

След фолклорното дефиле, програмата започна с водещ Рангел Вангелов. Човекът създал душата и сърцето на фестивала, воден още от самото негово начало преди единадесет години.

От сцената се изказа г-н Младен Маринов – Народен представител от Софийска област:

„Радостно е, че има толкова млад народ, който подкрепя и следва истински българското! Бъдете благословени!

Честит празник на всички в Петърч и бъдете здрави още дълги години, за да съхранявате нашите народни обичаи!”

Г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд от сцената заяви на петърчени, че предстоят важни инфраструктурни обекта за китното село. Най-приоритетни са канализация, пречиствателна станция и физкултурен салон в основното училище. Кметът заяви, че е помогнато на Народно Читалище „Нов живот-1919“ с 70 хиляди лв. за финансова корекция по проект. “”Живи“ пари, които можеха да бъдат предназначени за нещо дуго, общината ги предостави на читалището, за да може културният живот в селото да продължи да се развива с бурни темпове и да не се допуска читалището да потъне в тежки финансови задължения и съдебни дела.

Г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч даде начало на фестивала „За пояс” и заедно с председателя на читалището и секретарят наградиха заслужили деятели за организацията или за помощта си този фестивал да се превърне в един от най-посещаваните фолклорни фестивали в София област!

Отправиха специални поздравления за г-жа Таня Стоянова, която преди 11 години, заедно с тогавашния секретар – г-жа Надежда Михайлова и подкрепени от кмета на село Петърч са създали този невероятен фестивал. Г-жа Стоянова от години живее в САЩ, но това не пречи всички да й благодарят от сцената на ФФ „За пояс“. Поздравления за нейната работа получи нейният баща и общински съветник, г-н Димитър Найденов.

На сцената на централния площад в село Петърч се изявиха групи и индивидуални изпълнители от община Костинброд и Софийска област.

Ансамбъл “Релакс” при НЧ “Нов живот – 1919” с. Петърч, с ръководител Иван Александров показаха като домакини най-добрите си фолклорни танци и доказаха, че шопската фолклорна област е една от най-разнообразната и богата.

На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов- зам.-кметове на община Костинброд д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет- Костинброд, г-жа Марияна Кръстанова, г-н Димитър Найденов, г-н Мариян Младенов, г-н Иван Иванов, г-н Димитър Григоров, г-жа Анелия Велева- общински съветници.

На фестивала присъстваха и много приятели, и гости на селото като г-н Младен Маринов – Народен представител от 49-то НС и г-н Младен Младенов- кмет на район Връбница, Столична община.

Поздравления за перфектната организация на НЧ „Нов живот-1919” и кметство Петърч. За пореден път доказахте, че имате традиции и можете да се надграждате самите себе си! Всяка година сте все по-добри! Все по-организирани и винаги задържате вниманието на зрителя!

Продължавайте все напред и нагоре!

11478 посещения общо 2 посещения за деня
11 фолклорен фестивал „За пояс“ в село Петърч