На 5 октомври, рождената дата на д-р Никола Чилов, общинска администрация – Костинброд и граждани почетоха живота и делото му.

Д-р Никола Чилов е създателят на най-големия химически завод на Балканите през първата половина на ХХ век. През 1914 година д-р Никола Чилов създава акционерно дружество за химическо производство – гара Костинброд. Това е най-голямото химическо предприятие на Балканите, което изнася своята продукция в САЩ, Англия, Япония, Италия, Германия и др. Два пъти му предлагат министерски постове, но той отказва. Бил е председател на Съюза на българските индустриалци, председател на Българо-американската камара, на Родопското културно дружество и др.

Венци бяха положени от община Костинброд и Общински съвет-Костинброд пред паметника, открит на 14 септември 2022г. в градинката “д-р Никола Чилов”.

Благодарение на инициативен комитет в състав на инж. Здравко Александров, Иван Тодоров и адв. Георги Янев, със съдействието на кмета на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, общински съвет и дарителите от бизнеса в град Костинброд се изгради един величествен бюст- паметник от Месинг на нашия първи индустриалец! А в зелената площ около паметника е засаден здравец, взет от родната му къща в Родопите и са положени камъни, пренесени от родопското село Славеино (тогава Карлуково).

На поднасянето на венци и цветя инж. Теодора Гогова – времено изпълняващ длъжността кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов и инж. Габриела Трайкова- заметсник-кметове на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – Председател на общински съвет- Костинброд и г-жа Даниела Станкова – общински съветник, г-жа Валя Иванова- Секретар на Община Костинброд, г-жа Анита Кръстанова- главен счетоводител на община Костинброд, директори на дирекции, директори на социални центрове и служители на общинска администрация.

Поклон пред светлата памет на д-р Никола Чилов.

2065 посещения общо 1 посещения за деня
138 години от рождението на индустриалеца д-р Никола Чилов /1885-1936/