В информационния център на град Костинброд се проведе работна среща с участието на ръководни служители от Областната дирекция на МВР, Районното управление в Костинброд, ръководството на Общината, директори на училища и детски градини и кметове на всички населени места в община Костинброд по въпроси на местната сигурност.

Срещата е по инициатива на областния директор на МВР- София област. С призив за открит диалог, началникът на РУ – Костинброд, главен инспектор Здравко Йотов въведе участниците в тематиката и подчерта, че срещата е първата от поредица следващи за обсъждане и търсене на
решения на проблеми, свързани с местната сигурност.

Отчетено беше устойчиво ниво на криминалната престъпност в общината, редица разрешени случаи и няколко досъдебни производства от началото на годината.

В тази връзка на обсъждане беше поставен въпросът за движението на АТВ- та и кросови мотори като ще бъдат проведени специализирани акции за установяване на нарушителите и отнемане на моторните средства! Ще се следи за нерегламентираното управление от неправоспособни лица, карането по забранени участъци, както и шума предизвикан от АТВ-та и кросови мотори в населените места.

Засегнат беше проблемът и с липсата на служител Детска педагогическа стая. Началникът на РУ – Костинброд благодари на общината за системата за видеонаблюдение, която всяка година се надгражда и усъвършенства. Отличната комуникация и бързата реакция от страна на полицията при нужда бе отбелязана, както от представителите на общината, така и от кметовете на кметства.

Директорите на училищата споделиха за участие и подкрепа от страна на полицейски служители при реализиране на различни техни прояви и инициативи. Както например са предстоящите абитуриентски балове. Като препоръка от директорите беше заявено да има полицейското
присъствие в близост до учебните заведения в началото и в края на занятията.

Опазването на училищните дворове и съоръженията в тях през почивните дни и през ваканциите се очерта като проблем, търсещ решение. Използването им не само като бази за спорт от децата, но и за развлечения от друг характер от възрастните замърсява терените и води до нанасяне на материални щети, посочи зам.-директорът на ПГВМСС “Св. Георги Победоносец”. Все по-голям проблем се очертава и опазването на децата в самото учебно заведение.

От пропусквателния пункт до агресията в училище, заяви директорът на СУ “Д-р Петър Берон”.
Участниците в дискусията се договориха да обединят усилия с оглед осигуряване на повече безопасност в училищата и детските градини. От страна на полицията бе изразена готовност за изнасяне на кратки беседи в часа на класа на тема: безопасност на движението, наркотични
вещества и агресия в училище.

Предстоят и акции около училищата за разпространение на наркотични вещества и продажбата на малолетни и непълнолетни на енергийни напитки и тютюневи изделия!

Кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов заяви, че винаги общината е помагала на служителите на реда. В последните години освен, че се изгради сериозно видеонаблюдение се поставиха табели за скорост, закупиха се тракери, предстои закупуването на дрон от най-високо
технологично ниво.

През тази година ще се реализира проектът за енергийна ефективност на сградата на РУ – Костинброд и съвсем скоро ще бъде открит един от най-големите наказателни паркинга в България.

Комисар Георги Калайджиев – зам.-директор на ОДМВР благодари за срещата и заяви, че община Костинброд е за пример и престъпността е намалена до минимум. Той заяви, че винаги е на линия и в добра комуникация с началника на РУ – Костинброд. На срещата присъстваха и зам.-кметът на община Костинброд г-н Александър Ненов, Началникът на Криминална полиция в РУ- Костинброд старши инспектор Кирил Христов, Началникът на Охранителна полиция в РУ- Костинброд старши инспектор Вергил Христов, служители на РУ-Костинброд и ОДМВР – София област.

След работната среща се посети центърът за видеонаблюдение, намиращ се в сградата при Общински Инспекторат – Костинброд.

2713 посещения общо 1 посещения за деня
Работна среща на полиция, местна власт и директори на образователни институции по въпроси на сигурността в община Костинброд