На 17.12.2016г от 11:00 часа започна седмото издание на певческия конкурс „Парад на детската забавна песен – Костинброд 2016”. В отоплената и отлично озвучена голяма зала на НЧ „Иван Вазов 1947” на сцената се изявиха вокални групи, дуети и солови изпълнители от почти всички детски градини, училища и читалища в общината, както и топло посрещнати гости от софийски училища и читалища. Публиката изживя и аплодира очарованието на детските таланти и красотата на творческия порив на младите певци.

Събитието бе открито от фактическия домакин – кметът Трайко Младенов. Освен общината, като главен организатор в подготовката бяха взели участие Съюзът на българските композитори и НЧ „Иван Вазов”. Впечатляваше и съставът на журито: председател г-н Дани Милев – композитор и певец; г-н Петър Алексиев – композитор и г-жа Дора Драганова – композитор и член на УС на СБК. Достатъчни гаранции за сериозно и мащабно състезание в сферата на вокалното изкуство. И потвърждение за възвишеното намерение – да се даде простор на младите таланти и да бъдат стимулирани те за нови още по-високи изяви.

 

Състезателният елемент бе заложен в самия регламент. Но при откриването г-н Младенов подчерта една несъмнена истина – класиране и награди ще има, но всъщност всички участници са победители. Защото са се подготвяли старателно, навлизали са с желание и усърдие в неизбродимия и красив свят на изкуството, имали са творческата дързост да се явят пред многобройна публика и компетентно жури. Затова до един те са нашите отличници. Първо място като признание заслужава и многобройната публика, дошла да уважи и подкрепи младите изпълнители. Накрая кметът покани гражданите на организираната на площада новогодишна вечер с подсигурени видни състави и солисти, която ще се състои съвсем наскоро.

Представени бяха 15 учебни институции (три от които от София), но те включиха към груповото си пеене и излъчени от тях индивидуални изпълнители, така че броят на състезаващите надхвърли 20 . Те бяха разделени в две категории – до 7 и до 14 годишна възраст.

А за да се даде време за спокойно и обективно оценяване, паузата бе запълнена от друго приятно събитие – концерт в концерта. Изнесе го специално поканеният от София и широко известен Богдан Томов. Той сътвори истинско шоу, посветено изцяло на децата. Задаваше им шеговити въпроси, караше ги да отговарят с вдигнати ръце, канеше по няколко десетки момчета и момичета на сцената и ги включваше в песенните си изпълнения. Така утвърденият певец и прохождащите във вокалното изкуство малчугани по съвсем естествен начин сътвориха една спойка между поколенията. А видният гост, станал любимец на костинбродската публика от всички поколения, обеща да дойде пак в града. И бе изпратен с бурни аплодисменти.

 

Преди връчването обаче кметът на общината г-н Трайко Младенов обяви важна новина в новината. Толкова съществена, че заслужава да достигне до знанието на всички граждани. През цялото време на конкурса на сцената присъстваше голям, видим отвсякъде плакат. На него бе изобразена четирилистна детелина (символ на щастието) с три зелени листа и едно червено сърце. Надписът отдолу гласеше „Живей чисто!”. По този повод градоначалникът обяви:

„ Преди награждаването ще направя един акцент, който запазихме за финала. Този акцент ще продължи във всички мероприятия на община Костинброд – обществени, фестивални, сценични, площадни. Свързан е с кампанията, която започнахме – на общината, на специалната комисия, която бе създадена. А тя е за борба срещу наркотиците. Тя има своето лого и то е „Живей чисто!” В съответната комисия, ръководена от ресорния заместник-кмет г-н Любен Кънчев, влизат представители на различни държавни институции и структури. Започнахме тази кампания, ще я продължим и тя ще пребъде през годините. С една единствена цел – да правим всичко възможно, тъй че нашите деца никога да не се докосват до наркотици! Днес, на това събитие обявяваме началото, за да продължим оттук насетне.”

Всички групи и солисти получиха грамота за участие. Отличените с награди бяха:

В категория до 7 години

1. Емил Пепелярски – НЧ „Заря 1914”, Костинброд.

2. Даниел Стоянов – НЧ „Св. Иван Рилиски 1922”, с. Мрамор.

3. Група „Звънчета” – ДГ „Радост”, Костинброд.

В категория до 14 години

1. Рената Коева и Елисавета Шопова – СУ „Д-р Петър Берон”, Костинброд.

2. Александра Стефанова – ОУ „Отец Паисий”, с. Петърч.

3. Ния Пашова и Александра Мушкина – НЧ „Просвета 1925”, София.

Журито определи и допълнително друго 3-то място на

ВГ – 72 ОУ „Христо Ботев”, София

Специалните награди

За най-артистично изпълнение – Александрея Димитрова от СУ „Д-р Петър Берон”, Костинброд.

Наградата на Съюза на българските композитори – Александър Жеков и Адриана Радовска, ДГ „Пролет”, Костинброд.

Голямата награда на НЧ „Иван Вазов 1947”, Костинброд – Гергана Попгенова и Валерия Гошкова, Дневен център за работа с деца на улицата, Костинброд.

Наградата на кмета на община Костинброд, определена като най-голямата – Александър Жеков и Адриана Радовска, ДГ „Пролет”, Костинброд.

2869 посещения общо 1 посещения за деня
Седми певчески конкурс „Парад на детската забавна песен – Костинброд 2016”