Демонстрация на различни видове бойни изкуства и спорт се проведоха днес в НЧ ”Иван Вазов-1947”, гр.Костинброд.

Фестивалът на бойните изкуства „Кацу Джин Кен“ ( Меч,който дарява живот) премина при голям интерес и се проведе по инициатива на спортен клуб „Фуна” и община Костинброд.Специален гост на събитието бе културното аташе на Японското посолство в Република България – г-жа Мивако Кибаяши, която връчи поздравителен адрес от името на японския посланик. От страна на община Костинброд – г-н Любен Кънчев – зам.кмет по култура и спорт откри фестивала, като приветства всички присъстващи в НЧ ”Иван Вазов-1947”. Д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет и г-н Борислав Борисов – кмет на с.Петърч уважиха изявите на клубовете.

 

Малките и големи войни от „Фуна“ – Костинброд представиха японското бойно изкуство айкидо, което освен метод на самоотбрана, е и начин на духовно и физическо самоусъвършенстване. Изявиха се 12 клуба от страната и един от съседна Македония.

Гостите на празника от Тендокан Джоджо показаха майсторство в айкидото. Таекуондо клуб от гр.Банкя се включи в програмата с демонстрация на таекуондо. Кибаяши доджо показа съвършенство в усвояване на техниката на  айкидото. Още източно изкуство показаха Тимур Джафари,ТОА, Българска академия „Реално айкидо”, клуб „Заедокан Доджо”, Джу-джуцо федерация, Айкидо клуб „Фуна”, Айки скул Айкидо и специлни гости от Македония – Айкидо асоциация клуб „Хембо”.

 

На сцената се изяви Едуард Германов, който притежава VI дан по айкидо и е първият носител на тази степен, председател на Тендокан Айкидо Интернешънъл.

Цял ден гостите наблюдаваха няколко вида бойни изкуства събрани под един покрив. Във фестивала стана традиция всяка година да се присъединява по една нова дисциплина. За зрителите е интересно да видят на едно място, съчетание от високи ритници и събаряне, боксови техники и ключове на земя от древния панкратион. В паузите между различните клубове бяха представени фолклорни танци, изпълнени от танцов състав „Зорница” към НЧ ”Иван Вазов-1947”.

След приключване на фестивала, гостите имаха възможността да се насладят на изискана изложба от икебана. Тя е традиционно японско изкуство за аранжиране на цветя и буквално означава „да вдъхнеш живот на цветята“. Тя има символичен характер и декоративна употреба. Практикуването на икебана се възприема и като форма на медитация. Според древни китайски вярвания, изкуството икебана представлява уникална комбинация на човешкия дух и природата. Всяка композиция е въплъщение на вътрешния мир на човека, на неговите чувства и емоции.

4040 посещения общо 1 посещения за деня
Четвъртият фестивал на бойните изкуства „Кацу Джин Кен“ се проведе на 28 януари 2017г. в община Костинброд