В Деня на почит към жертвите на комунистическия режим в местната църква "Св. Георги" на костинбродското село Петърч се отслужи панихида в памет на всички загинали от мракобесното тоталитарно управление. Панихидата отслужи отец Желязко, който обърна внимание и на вредното за страната ни противопоставяне на българи срещу българи.  Кметът на с. Петърч г-н Борислав Борисов, заедно с г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Любен Кънчев-зам.кмет, Боби Бачев – секретар на ОбА Костинброд,  общински съветници и граждани запалиха по свещ за съгражданите  дали живота си през 1944-1945 г.

 

В околностите на с. Петърч след 9 септември 1944 г. започва извозването и избиването на десетки българи от София и Cофийско, които според новия режим са "монархофашисти" и са "пречели" на новата система. В масови гробове са изхвърляни телата на убитите невинни, като по-късно същите ями са използвани и за екарисаж, където са изхвърляни животински останки. Днес местните наричат тази местност с името "Гробницата". Все още в паметта на местните жители са оцелели разкази и спомени за тези жестоки събития.

След панихидата беше поставен венец на мястото, оказало се последен дом на десетки невинни българи. Поклон пред всички жертви на комунистическия режим и нека никога това политическо безумие не се повтаря!

2696 посещения общо 1 посещения за деня
Панихида и поднасяне на венци в с. Петърч за жертвите на комунизма