На 13.02.2017 г. представители от съюза на пчеларите в община Костинброд взеха участие в отпразнуването на ПРАЗНИКА НА МЕДА, ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛАРИТЕ в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопансвто „Св.Георги Победоносец“. Всяка година на 10 февруари българските пчелари отбелязват професионалния си празник, като почитат Св. Харалампий. Той е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Светецът се приема като покровител на пчеларите.

 

Събитието се провежда традиционно всяка година в професионалната гимназия, с участието на клуб по извън класни дейности на д-р Комаревска. В програмата бяха предвидени презентация за пчелите, честването на Трифон Зарезан и историята на Свети Валентин. Специална лекция за пчелите и актуалните проблеми при пчеларството изнесоха възпитаниците на ПГВМСС “Св.Георги Победоносец“. Последва и викторина с награди и забавна кръстословица за пчеларите, гости на събитието.

 

„Пчеларството е сложна и трудоемка наука” споделиха учениците от професионалната гимназия.

На събитието присъстваха: г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Светослав Иванов – директор на ПГВМСС “Св.Георги Победоносец“, г-жа Ася Йотова – зам.директор, г-н Николай Борисов – общински съветник на община Костинброд, представители от съюза на пчеларите – Костинброд и представители от институтът по животновъдни науки – Костинброд.

 

Г-н Панчо Запрянов – старши експерт в отдел „Пчели“ към ИНЖ – Костинброд подари на всички присътващи календар на Свети Харалампи – покровителя на пчеларите и призова младите ученици да станат пчелари, да продължават традицията, създала се в община Костинброд.

 

 

3869 посещения общо 1 посещения за деня
Празник на меда, пчелите и пчеларите в община Костинброд