Почит и признателност към героизма на загиналите воини за свободата на България поднесоха кмета на община Костинброд – Трайко Младенов, кмета на село Петърч – г-н Борислав Борисов, общинските съветници г-жа Даниела Станкова и г-жа Клара Кръстанова.
Пред паметника на героите, дали живота си за България на площада в село Петърч бяха поднесени венци и цветя от малки и големи граждани на общината ни.

 

 

В народни носии млади момчета и момичета поднесоха венци от името на община Костинброд и от името на кметство с. Петърч. Десетки граждани поднесоха цветя на паметника.
 

 
След това в двора на храм "Св. Великомъченик Георги Победоносец"  в с. Петърч се осъществи водосвет за здраве от отец Желязко.
На курбана за здраве, организиран от кметство Петърч присъстваха кмета на с.Петърч и кмета на община Костинброд, зам. кмета – г-жа Теодора Гогова, г-н Димитър Найденов, г-жа Клара Кръстанова и г-жа Даниела Станкова – общински съветници, гости и жители на село Петърч. Танцов състав "Релак джуниър” изпълниха кратка програма по случай празника и се погрижиха за настроението на гостите като ги подканиха да се хванат на българско хоро.

  
Г-н Борисов честити на всички присъстващи празника и сподели, че се надява Господ да закриля всички, които почитат и уважават църковните и нционални празници. Г-н Младенов поздрави всички присъстващи и пожела много здраве, Св. Георги да ни закриля и да се събираме още много години тук, в двора на храм "Св. Великомъченик Георги Победоносец" в с. Петърч.

 

Днес традиционно в с.Градец се проведе и курбан за здраве в храм „Св. Георги Победоносец”.
 

Пред храма сгушил се между гората над с. Градец, отец Серафим отслужи молебен за здраве, освети курбана и обредните храни. На старата светиня традиционно на 6 май се събират местни и гости за почитане на празника. Домакинът г-жа Искра Димитрова – кмет на с.Градец посрещна всички гости с топла погача.

 
Уникалното тази година бе, че в манастирчето се извършиха и две кръщенета, което не се е случвало в селото от години насам. Малките Иван и Благовеста Боневи- брат и сестра от село Градец бяха кръстени на един от най- светлите и почитани празници в православното християнство.

Село Градец е дало жертви в бойните действия на Втората Световна война и от признателност към тях местните хора полагат грижи за  паметната плоча с имената им и храма „Св,Георги Победоносец”. Празникът на селото продължи с тържествена програма на центъра. Оркестър от Пирот, Република Сърбия забавляваха гостите уважили така важният ден за градечени. На празника присъстваха г-н ТрайкоМладенов, г-жа Габриела Георгиева – зам.-кмет на община Костинброд, г-н Симеон Спасов- кмет на с.Голяновци, г-жа Даниела Станкова- общински съветник и много гости на селото. Жителите и гостите на с.Градец днес на църковния празник можаха да видят и преценят по достойнство огромната работа, свършена от кмета на с.Градец за днешния празничен ден. Теренът около храма беше терасиран и с поставени многобройни пейки за присъстващите.

 

 

Заслугата за тази изключително интересна и функционална визия около Божия храм е на физически и юридически лица, помогнали с тежка техника и механизация, както и на община Костинброд, която отпусна средства за пейки и озеленяване на терасирания склон.

 

 

Предстои посаждането на храсти и плодни дръвчета, които кметицата е подсигурила и с които допълнетелно ще украси невероятния планински пейзаж.

 

 

В центъра на селото детската площадка е оградена с уникална и чисто нова цветна, дървена ограда. По този начин централната част на с. Градец става още по-красива, а функционалната ограда предпазва играещите на площадката деца от преминаващите наблизо автомобили.Цветната дървена оградка е изградена със средства, подсигурени от община Костинброд. Кметът г-н Младенов изтъкна, че общината е помагала и винаги ще помага на кметовете на селата ни, които се грижат със сърце и душа за населените места, които управляват. Искра е именна такъв кмет, изтъкна пред присъстващите той.
 

 

Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ отпразнува днес своя патронен празник.
 
 

По инициатива на д-р Граховски от 2003 година училището е избрало за свой патронен празник – 6 май, и от 2007 година гимназията носи името "Св. Георги Победоносец".
През 2009 година за 50-годишнината на училището e изграден параклис "Св. Георги Победоносец" в двора на гимназията.
Традицията запазва и г-н Светослав Иванов- директор на професионалната гимназия и днес отец Серафим отслужи тържествен молебен и курбан.

 

На патрона на училището присъстваха – г-н Трайко Младенов , г-н Любен Кънчев- зам.кмет на община Костинброд, д-р Граховски, учители и ученици от ПГВМСС”Св.Георги Победоносец”.

Честит празник на храбростта и българската армия !!!

Честит имен ден на всички именници – бъдете живи и здрави !!!

5859 посещения общо 1 посещения за деня
Един от най-светлите християнски празници – 6 май е църковният празник Гергьовден, е Ден на храбростта и е празник на Българската армия. В община Костинброд по традиция Божиите храмове с името на св. Георги Победоносец отбелязаха своите празници. Празнува страната ни, празнува и нашата община.