Днес на централния площад „Иван Вазов” в град Костинброд бе тържествено отбелязан Денят на Победата и на Европа.
Сред присъстващите бяха г-н Трайко Младенов –  кмет на община Костинброд, инж.Габриела Георгиева- зам.кмет, ветерани, представители от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва,общински съветници, служители на общинска администрация Костинброд и много граждани.

 

 

Възпитаници на първо ОУ „Васил Левски” и СУ „д-р Петър Берон” почетоха празника с песента „Ода на радостта” и есе посветено на Европа. Последва  полагането на венци и цветя от представителите на общинската и  държавна власт, граждани и гости на община Костинброд. В словото си г-н Младенов благодари на присъстващите  , дошли да почетат загиналите наши сънародници във войните и уважили денят на Европа. „У нас Девети май се възприема като нещо, към което принадлежим – бъдещето на Европа. Историята е за това – да припомня поуките от миналото и да се учим от тях. Би било добре на този ден да отбележим и както ние правим и двата празника – и то в логичния им ход: Денят на победата се случва през 1945 година, а идеята за европейска общност се ражда през 1950 година.На този ден, вместо да говорим за политика, вместо да спорим кой – крив, кой – прав, бихме могли да си спомним за онези, които са загинали. За онези, които са воювали, преживели са ада на войната и са оцелели. Все още ги има. Да си спомним, да сведем глави, да помълчим и да помислим. Да помислим и да не допуснем повече войни. Пожелавам на всички ви, пожелавам на всички ни – да празнуваме, но и да помним, да почитаме и уважаваме, да се прекланяме пред паметта на почиталите ни предци и да се борим за каузите си. Да се борим за ЕВРОПЕЙСКА БЪЛГАРИЯ. И в днешните дни на радикализъм, на терор, на изострени взаимоотношения между страни в цял свят, на тлеещи огнища от напрежение в различни части на Балканите и на Европа, ще цитирам и трябва да помним цитат от декларацията на Шуман, която с не по-малка сила важи и днес.

„Световният мир не може да бъде спасен без съзидателни сили, които да са пропорционални на опасността, която ни грози.”

Честит 9-ти май !!! Честит празник !!!” , заяви още г-н Трайко Младенов.

 

3357 посещения общо 2 посещения за деня
С поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите за свобода в град Костинброд бе отбелязан 9 май – Ден на Победата и на Европа