Има нещо величаво и сакрално в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното- с любов да го предадеш на поколенията да го развиват и пазят, да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, което обединява през годините хиляди хора – учители, ученици, техните родители, служители и общественици. Обединява ни с онова нещо позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази, и носи само в сърцето. На 15 май 2017 година НУ “Отец Паисий” отбеляза 135-годишния си юбилей. Празникът започна в 18.30 в сградата на НЧ “Г.С. Раковски – 1928”, с. Драговищица. Учениците от началните класове представиха драматизации по едноименните произведения на Асен Босев, като "Мимето" и “Кирчо пред съда”. Също така децата изпълнъха детски песнички: “Първокласник” и “ Много ли струва това – да протегнем на някой ръка?”. Най-малките възпитаниците на детската градина “Детелина”с. Драговищица представиха своят поздрав със стихотворението на Борислав Мирчев “През очите на едно дете”. А учениците от СУ “Д-р Петър Берон” представиха своят поздрав с изпълнение на хоро.

 

Концерт-спектакълът бе под ръководството на домакина на праздника г-жа Юлиана Лозанова – директор на НУ “Отей Паисий”. Специалната програма бе посветена на учебното развитие на децата през последните 9 години – до ден днешен.

 

 

Сред почетните гости на тържеството бяха: г-н Любен Кънчев – зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на ОбС – Костинброд, г-жа Албена Виденова – кмет на с. Драговищица, г-жа Таня Иванова – мл.експерт “Образование и здравеопазване”, г-жа Бистра Боянова – мл.експерт “ОП и П и връзки с обществеността”, г-жа Виктория Яшнова – мл.експерт “Култура и спорт”, директорите на училища – г-жа Красимира Манова – Второ ОУ “Васил Левски”, г-жа Даниела Борисова – Първо ОУ “Васил Левски”, г-жа Нели Спасова – ОУ “Отец Паисий”, с. Петърч, г-н Светослав Иванов – ПГВМСС “Св. Георги Победоносец”, г-жа Ваня Славчева – зам.-директор на СУ “Д-р Петър Берон”, г-жа Мария Христова – бивш директор на НУ “Отец Паисий” и учител по литература, г-жа Евросина Николова начален учител през 1964 -1998 година и г-жа Румяна Аврамова – директор на ДГ “Детелина”, с. Драговищица.

“За да го има това,тази годишнина, ние трябва да се обърнем назад, да благодарим на хората, които са се борили, които са срещали много трудности, но са все пак успяли, да се съхранят, да ни предадат знанието и способноста да продължим напред. Искам да ви благодаря и да ви поздравя за това, че успяхте да създадете едно поколение борбени и знаещи деца”. С тези думи г-жа Албена Виденова, кмет на с. Драговищица поздрави всички учители и ученици, както и всички гости.

 

Зам.-кмет на община Костинброд – г-н Любен Кънчев пожела “…продължавайте да работите така, че вашето училище да е препълнено с нови идеи и реализации, вашето училище заслужава спечелване на европейски проекти и тяхното реализиране… ”. След това връчи специален поздравителен адрес от името на г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд и поднесе по случай празника юбилеен плакет и цветя на г-жа Юлиана Лозанова. Д-р Атанас Тенев връчи от името на Общинския съвет кошница с цветя.

Концертът завърши с думите на Паисий:
„Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи.”

4377 посещения общо 1 посещения за деня
НУ “Отец Паисий” с. Драговищица отбеляза 135-годишния си юбилей