В празничния ден на 21 май, когато Църквата отбелязва светлата памет на Св. Константин и Св. Елена в Божия храм „Св.Св. Кирил и Методий”, гр.Костинброд бе отслужена литургия, оглавена от отец Дамян.Голямо множество костинбродчани почетоха празника и малко по – късно в новостроящия се храм „Св. Св. Константин и Елена” и „Св. Мина” в центъра на града. Сред тях бяха Кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов, д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет и г-н Борислав Борисов – кмет на с.Петърч. В края на богослужението, отслужено от отец Дамян и отец Серафим се раздаде курбан за здраве. Отец Дамян даде благословение за строежа на бъдещия храм с името „Св. Св. Константин и Елена”. Понастоящем храмът е затворен, защото се обрисува отвътре. Извършват се богослужения на празници, именно като днешния ден. В бъдещата Божа обител присъстваше и гост на отец Дамян – архимандрит Серафим от Украйна.

 

По традиция и тази година параклиса в кв. Захари Стоянов (зад линията) отбеляза Св. равноапостоли Константин и Елена. На обяд празникът започна с Литургия в едноименния параклис „Св. Св. Константин и Елена”. Тя бе отслужена от отец Серафим.

 

След литургията, отецът сподели силата на град Костинброд и връзката му с Император Флавий Констанций Константин Август, свети равноапостолен , цар Константин или просто Константин Велики и неговата фигура, която остава завинаги в историята на човечеството, като първия император и царствен покровител на християните , а по късно заедно с майка си света равноапостолна царица Елена , стават и най-големите благодетели на християнската църква.

 

Именно тези светии са живели в нашия град и са построили невероятен извън градски дворец.

„Те са благословили тези земи и ние трябва да ги почитаме и уважаваме”, добави още отец Серафим. По-случай храмовия празник бе раздаден курбан за здраве и благоденствие на всички присъстващи.

 

4373 посещения общо 1 посещения за деня
Община Костинброд почете днес Св. Св. Константин и Елена