Учените отдавна са установили, че социалните контакти оказват защитно действие върху здравето на човека. Когато човек помага, независимо каква е помощта, която оказва, той удължава живота си, намалява стреса и има вътрешна удовлетвореност. Учи ни да виждаме собствените си проблеми в различна перспектива: Kогато помагаме на човек в беда, сякаш личните ни проблеми губят размерите си. Помага за възстановяването на самоуважението: Щом можеш да дадеш нещо на другите, разбираш, че явно имаш какво да даваш. И засилва чувството на благодарност за това, което имаме.Понякога нашата помощ наистина е необходима – има случаи, в които върху един човек се струпват толкова много неприятности в един момент, че той просто не би могъл да се справи. Прекрасно е, ако в този момент има добронамерени хора, дори и непознати, които да го поддържат и да поемат на плещите си решаването на някои негови проблеми.

              

НЕУТРАЛНОСТ, ХУМАННОСТ, БЕЗПРИСТРАСТНОСТ, НЕЗАВИСИМОСТ, ДОБРОВОЛНОСТ, ЕДИНСТВО И УНИВЕРСАЛНОСТ – са основните принципа на Български Червен кръст .
Млади, амбициозни хора, готови да помагат доброволно на обществото !
Да, те съществуват !
Да, те са деца, младежи, хора на средна възраст и дори пенсионери от община Костинброд.

Общинската организация на БЧК – Костинброд съществува вече повече от десет години. Тя е от лятото на 2011г., като нейните доброволци наброяват над 200 души.
Организацията на Български младежки Червен кръст е създадена през 2016 год. с членове над 50 души.

На 27 октомври се проведе отчет за 2017г. на Български Червен кръст и Български младежки Червен кръст в малкия салон на НЧ”Иван Вазов- 1947”,гр.Костинброд.

[robo-gallery id=“13979″]
Червенокръстците от Костинброд бяха посетени от представители на БЧК за цяла България.
д-р Славита Джамбазова – зам.-генерален директор на БЧК за България, г-жа Светлана Траянова – гл. Специалист ОС на БЧК , Димитър Зафиров – отдел „Доброволческа служба” към БЧК, г-н Росен Василев- директор на областния съвет на БЧК за София област и г-жа Диана Андреева- главен специалист на БЧК за София област бяха гости на събитието.
Официалните лица пожелаха първо да посетят новия офис на БЧК и БМЧК, предоставен от община Костинброд на организацията.
На 4-ия етаж на поликлиниката в град Костинброд бяха ремонтирани две стаи, оборудвани и вече функциониращия офис посреща представителите на БЧК за България. Топло посрещнати и разведени гостите бяха от г-н Антонио Тенев- председател на БМЧК- Костинброд, г-жа Анастасия Попова- председател на БЧК- Костинброд и д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет- Костинброд.
След очарованието, което показаха представителите на Български Червен кръст – България и София област се отправиха към НЧ ”Иван Вазов-1947”, където ги очакваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Любен Кънчев- зам.-кмет на община Костинброд, служителите от социалните центрове на територията на община Костинброд – ДЦРДУ , ЦОП „Промяна” и ЦСРИ, както и доброволци от младежката организация в Костинброд.

Чрез внушителна презентация бе показана работата през 2017 година на Български Червен кръст и Български младежки Червен кръст – Костинброд.
Г-н Антонио Тенев презентира всеки един месец от годината и с гордост обясняваше всяка една инициатива, която се е осъществила в община Костинброд.
г-н Тенев наблегна на няколко важни инициативи, като раздаването на топъл обяд, откриването на така важния офис на организацията и най- вече благотворителната кампания „Да помогнем на Цвети”. Обърнатото внимание и на пенсионерите в трите пенсионерски клуба на територията на град Костинброд в деня на Световният ден на сърцето – 29 септември, засаждане на дръвчета в „Седмицата на гората” и кампанията за събиране на капачки и хартия в подкрепа на Цвети също бяха споменати.

Д-р Джамбазова сподели удоволствието си, че се намира в община Костинброд. „ Когато трябваше да избираме коя община от София област да посетим, колегите от Български Червен кръст за София област предложиха именно община Костинброд и виждам защо са били единодушни в решението си. Отношението личи по- много неща, а тук се вижда, че има отношение и поздравления за кмета на община Костинброд и местната власт, че помагат на такава организация и дават възможност да се развие.
Това е голяма възможност структурата на БЧК и БМЧК да увеличава функцията си и да помага на община Костинброд. „, заяви зам.-генералния директор на БЧК и ръководител направление „Организационно развитие и стратегическо планиране“.

Г-н Трайко Младенов сподели, че всичко което е направено е благодарение на синхронна между общинска администрация – Костинброд, Общински съвет- Костинброд и организацията на Български Червен кръст- Костинброд. Всичко на лице е благодарение на креативността, ползотворността и на всички срещи, които се проведоха с младежкия Червен кръст, с цел развитие на организацията и откриването на офиса в 4-тия етаж на поликлиниката в град Костинброд.

На края на срещата, г-н Любен Кънчев подари на официалните гости специалните печатни издания на община Костинброд. Гостите се сдобиха с книгата за Скретиска, Св.Петка в с.Богьовци, Шияковския манастир „Св.Архангел Михаил“ и др.

3126 посещения общо 1 посещения за деня
Отчет за 2017 година на Български Червен кръст и Български младежки Червен кръст – Костинброд