Зайците от порода Немски гигант, или по – познати като немски великан са едри и тежки, с дълго, широко и мускулесто тяло. Главата е голяма и грубовата. Ушите са големи, плътни, широки и изправени. Теглото на възрастните зайци е средно 7-8кг., дължината на тялото над 72см и дължина на ушите над 19см.

Зайките са много плодовити, раждат 6-8 зайчета, често и повече. Приръстът на малките е много добър. На 4 месечна възраст, зайчетата тежат 4,5кг – 5кг. Тези зайци са късно зрели, растат до 12 месеца, а за разплод могат да се използват след 8-9 месечна възраст.

Разновидностите на породата се различават по цвета на козината:

– Сив – заешко сиво, горско сиво -(див косъм), желязно сиво и тъмно сив -(фландър)

– Синьо-сиво -(цвят чинчила)

– Черен

– Жълт

– Белият цвят е порода – Бял великан

[robo-gallery id=“14006″]

Едрите зайци изпълниха залата на стадион „Белица” в град Костинброд на 27 и 28 октомври. Животните са част от двудневна национална изложба, организирана от Клуб „Немски гигант България” и община Костинброд.

За първи път в България тя отваря врати, за да зарадва малки и големи, любители на тази атрактивна порода зайци.

Животните се оценяваха на 27 октомври по европейски критерии от високо професионални съдии от Германия и Сърбия. В продължение на 8 часа съдията от Германия – Томас Вагнер и съдията от Сърбия – Саша Николич измерваха, оглеждаха и оценяваха всички зайци. Шампионите от породата „Немски гигант” получиха купи и медали на следващия ден.

На 28 октомври изложбата бе отворена и за посетители. Изключително голяма посещаемост на любители на зайци имаше и от съседите ни от Република Сърбия.

Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, заедно с председателят на ОбС- Костинброд д-р Атанас Тенев посетиха невероятната изложба и разгледаха с възхищение всеки един заек от породата „Немски гигант/великан”.

3718 посещения общо 1 посещения за деня
Първа в България атрактивна изложба на зайци порода Немски гигант се проведе в зала „Белица”, гр.Костинброд