На 28 октомври село Петърч, община Костинброд за пореден път бе домакин на юбилейният 10 годишен празник на зелето, организиран от кметство село Петърч, НЧ “Нов живот – 1919”, с. Петърч и община Костинброд с участието на Министерство на туризма и с подкрепата на Регионално депо Костинброд. В последната слънчева събота на месец октомври площада в селото събра местни жители и многобройни гости, привлечени от празничната програма.

Зелето е един винаги желан гост на трапезата. Известно е, че първи започнали да отглеждат зеле древните иберийци, населяващи днешна Испания. Те наричали зелето „аши“. После то е пренесено в Гърция, Египет и Рим, а след това и в други държави. През първите години на новата ера зелето е станало известно на южните славяни, живеещи на Балканския полуостров. Особено ценено е зелето у древните гърци и римляни, които го поднасяли за пиршествата варено, с различни подправки, а жителите на Древен Египет го сервирали като изискано лакомство в края на обедното хранене. Древните смятали, че зелето притежава лечебни свойства, считали го едва ли не за божествена храна. Известният древногръцки математик Питагор пише: „зелето е зеленчук, който поддържа постоянна бодрост и ведро настроение на духа”. Описани са сто вида зеле, но най-често разпространени са:

  • Бяло зеле
  • Червено зеле
  • Китайско зеле
  • Броколи
  • Брюкселско зеле
  • Карфиол

Добре е поне веднъж в седмицата да имаме на трапезата си зеле – и то сурово, във вид на салата, също и карфиол, червено зеле и броколи, въпреки че българинът още не е свикнал съвсем с вкусовите особености на броколито.

[robo-gallery id=“14058″]

На празника присъстваха кмета на община Костинброд – г-н Трайко Младенов, кмета на с.Петърч – г-н Борислав Борисов, Председателя на ОбС Костинброд – д-р Атанас Тенев, зам.кметовете на община Костинброд – г-н Любен Кънчев и г-жа Теодора Гогова, кмета на с. Голяновци – г-н Симеон Спасов, кмета на община Годеч – г-н Радослав Асенов, общинските съветници г-н Николай Борисов и г-жа Даниела Станкова.

С приветствие към празнуващите се обърнаха кмета на община г-н Младенов, зам.-кметът на общината г-н Кънчев и кмета на село Петърч г-н Борисов, след което програмата започна под вещото ръководство на водещия Рангел Вангелов.

Празникът имаше и конкурсен характер. Категориите, в които се състезаваха участниците бяха за най-тежка зелка, за най-оригинално и вкусно ястие, направено от зеле и за приложно изкуство от зеле.

Журито беше в състав – председател: г-н Илия Ангелов и членове: г-н Божидар Пешич и г-н Андон Димитров и специална комисия за определяне на теглото на зелките, а именно: председател – г-н Николай Георгиев и членове: г-жа Мариана Александрова и г-жа Валентина Григорова.

След като оцениха всички участници журито определи следните първенци в конкурсите:

  • за най-тежка зелка първа награда спечели Методи Димитров – 8,600 кг; втора и трета награди – Калоян Златков – 6,400 кг и 6,000кг;
  • за най- оригинално и вкусно ястие от зеле първа награда спечели Лидия Йорданова (сладко зеле и чушки); втора награда – ПГВМСС “Св. Георги Победоносец”, гр. Костинброд (за иновация – суши от зеле); трета награда – Мариана Кръстанова (руло с кисело зеле);
  • за приложно изкуство награди получиха децата от ЦДГ „ Виолина“ и ОУ „Отец Паисий“, с. Петърч.

[robo-gallery id=“14088″]

По случай традиционния празник на къдравия зеленчук бе изпечен “Зелникът на годината – най-големият зелник в България“. Баницата бе дълга цели 200 метра. За приготвянето й отидоха 80 кг брашно, 80 кг зеле и над 15 литра мазнина. Зелникът обаче стана толкова вкусен, че беше изяден буквално за минути. За доброто настроение на всички се погрижиха Илия Луков и ПФА “Български ритми” гр. София.

Празникът продължи до късния следобед сред смях и усмивки, огряван от топлите есенни слънчеви лъчи.

5138 посещения общо 1 посещения за деня
10 годишен юбилей на празника на зелето в с. Петърч