Областният управител отличи най-успешните общини в Софийска област за 2017 година, като кметът на община Костинброд взе наградата за община отличник в образованието.

 

На официална церемония в Областната администрация на Софийска област бяха връчени Годишните награди на Областния управител за 2017 година. Кметовете на общините от региона бяха посрещнати от Областния управител г-н Илиан Тодоров, неговите заместници г-жа Галя Георгиева и г-н Николай Николов, Главният секретар на Областната администрация г-жа Мая Цанова, директорите на дирекции и началниците на отдели в администрацията.

Областния управител, г-н Тодоров връчи престижна награда в сферата на образованието на кмета на община Костинброд, г-н Трайко Младенов.

За втора поредна година Областна администрация признава и отличава с приз дейността на общинска администрация – Костинброд за развитие, утвърждаване и просперитет на нейна територия.

Кратката равносметка за това е, че в предходния мандат 2011-2015 г., бяха реализирани мерки за енергийна ефективност в ДГ „Пролет”, ДГ „Радост”, ОУ”Отец Паисий” в село Петърч и на една на най- големите образователни институции в община Костинброд – СУ „Д-р Петър Берон”. В съответния период беше и реконстроирано и реновирано началното училище в село Драговищица „Отец Паисий”, както създадена бе и една от най-хубавите детски градини в общината – ДГ”Детелина”.

През изминалата година община Костинброд кандидатства и спечели изключително важен, по-своята същност, проект „Подобряване качеството на образователния процес в ПГВМСС „Св.Георги Победоносец”- гр.Костинброд.“, с бенефициент община Костинброд, управляващ орган Министерството на регионалното развитие и благоустройството , с договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

Освен активните строежни дейности в професионалната гимназия, беше реализиран и проект за подобряване на образователната инфраструктура чрез реконструкция/ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в Първо ОУ”Васил Левски”,Първи район в град Костинброд.

До броени дни се очаква и подписването на договор за впечатляващ своя размер ремонт-реконструкция за енергийна ефективност на началната сграда във Второ ОУ „Васил Левски”, кв.Маслово в град Костинброд.

Реализираните проекти в община Костинброд в сферата на образованието, високото качаство на учебния процес и последователността с неговото развитие е признато и утвърдено с място, което заема ОУ ”Отец Паисий”, в класацията на МОН в училищен образец до 4 клас. Училището в село Петърч през настоящата година достигна до 4 място пред много други училища в Софийска област.

С постановление на Министерски съвет № 667 от 1.11.2017г., община Костинброд е във втора група, заедно с общините Благоевград, Добрич, Нова Загора, Димитровград, Айтос, Ловеч, Сливен, Хасково, Поморие, Плевен, Шумен, Габрово, Разград, Казанлън и Ямбол за стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2018 година.

След общините класирани в първа група, а именно общините Бургас, Перник, Русе, Варна, Асеновград, Столична община, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

С връчването му на кристален плакет, г-н Младенов изтъкна, че един основен приоритет на общината е образованието, което се предоставя на нейна територия, да е на съвременно Европейско ниво. Общинска администрация- Костинброд напълно споделя мнението на правителството, че сигурността на една държава е в образованието, което те предоставят. Държавата има целенасочена политика утвърдена в образованието, като един от най- важните фактори за нейната стабилност са развитие и просперитет. Нужни са ни будни, дейни и образовани млади хора, с Европейско самочувствие и мисъл. Те са най-важната инвестиция за всяка община, област, регион и за държавата.

Заслужено призвание за община Костинброд, която не пести енергии и сили в сферата на образованието!!!

17637 посещения общо 1 посещения за деня
За втора поредна година община Костинброд е с приз за образование в Софийска област