На събитието присъстваха общински съветници от община Костинброд, Народни представители от Софийска област в 43-то Народно събрание, висши военни и много гости на селото. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов беше специален гост за откриването на мемориалния комплекс в село Драговищица, община Костинброд.

Паметникът е посветен на загиналите драговищенци във войните за Национално освобождение и обединение на България. Министър Каракачанов заяви, че този паметник ще напомня на бъдещите поколения за близките и роднините на хората в Драговищица. На церемонията присъстваше и военна част от военно формирование 34 420 – Костинброд, където и самият министър на отбрана е отслужил военната си служба. Участваха и военен оркестър, както и гвардейска част.

По-рано през деня представители на община Костинброд, Народни представители, общински съветници, граждани и гости на с.Драговищица последваха отец Радослав до църквата „Св. Николай”. Тя е обявена за паметник на културата от ІІ група с изключителна художествена стойност и е изключително ценена от драговищенци. Отецът показа на кмета на община Костинброд обновения покрив на храма, за което бяше отделена сума от бюджета на общината през 2017г.

Венец и цветя бяха поднесени от кметството в с.Драговищица, Общинска администрация- Костинброд, Съюза на сержантите и офицери от запаса-Костинброд и представители на държавната власт. До паметната плоча на загиналите във войните на площада в селото г-н Трайко Младенов заяви: „Пожелавам на всички ви, пожелавам на всички ни – да празнуваме, но и да помним, да почитаме и уважаваме, да се прекланяме пред паметта на почиталите ни предци и да се борим за каузите си.

Светеца Св. Николай да ни помага и да ни закриля в делата ни, да отстояваме позиции със същата честност и плам, с каквито предците ни са умирали за отечеството ни, да горим за каузите на община Костинброд със самочувствието на европейски граждани в една силна и бореща се с трудностите Европа.”.

След кметът на община Костинброд беше поканена за слово и г-жа Албена Виденова- кмет на с.Драговищица. Тя поздрави всички присъстващи по случай 9 май и добави, че мемориалът е изграден с помощта на Министерство на отбраната, Община Костинброд и спомоществователи.

По традиция на този ден с празнични изпълнения децата от танцова школа „Иркапей” и „Еми Денс” показаха пищни хора и изпяха хубави народни песни.

Събитието завърши подобаващо с тържествена заря, която освети площада и кметството на село Драговищица, община Костинброд.

15258 посещения общо 5 посещения за деня
С тържествена заря-проверка на централния площад в с. Драговищица, община Костинброд се откри новия мемориален комплекс, посветен на на загиналите във войните за Национално освобождение и обединение на България. С програма и шествие се отбелязa и 9 май – Ден на победата и Ден на Европа, както и църковният празник на Св. Николай Мирликийски Чудотворец