Демонстрация на различни видове бойни изкуства и спорт се проведоха днес, на 16.06.2018г.  в НЧ ”Иван Вазов-1947”, гр.Костинброд. Фестивалът на бойните изкуства „Кацу Джин Кен“, в превод  /Меч, който дарява живот/ премина при голям интерес и се проведе под организацията на спортен клуб „Фуна” и община Костинброд. Специален гост на събитието бе културното аташе на Японското посолство в Република България – г-жа Мисаки Нишимура, която бе посрещната с погача, мед, сол и български рози от г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд и сенсей Ангел Бузяков- треньор на спортен клуб „Фуна” в гр.Костинброд.

Културното аташе поздрави всички присъстващи от името на японския посланик и пожела още много фестивали, свързани с японските бойни изкуства да се организират в община Костинброд. От страна на община Костинброд – г-н Трайко Младенов откри фестивала, като приветства всички присъстващи в НЧ ”Иван Вазов-1947”. Кметът подчерта ролята и значението на този фестивал за културния и спортния календар на община Костинброд.

Малките и големи войни от „Фуна“ – Костинброд представиха японското бойно изкуство айкидо, което освен метод на самоотбрана, е и начин на духовно и физическо самоусъвършенстване. Изявиха се 19 клуба от цялата страна.

Гостите на празника от Тендокан Джоджо показаха майсторство в айкидото. Таекуон-до клуб от гр.Банкя се включи в програмата с демонстрация на таекуондо. Кобаяши доджо показа съвършенство в усвояване на техниката на  айкидото. Още източно изкуство показаха Сейчен Карате клуб, Винг Чун Атлетик, Карате клуб „Фуно Шин”, Джу джуцу федерация Спортен клуб „Хикари”, Шинчоку Доджо, Ошинкан Доджо, Зендокан Доджо, Българска академия за реално айкидо и др..

Във фестивала стана традиция всяка година да се присъединява по една нова дисциплина. За зрителите е интересно да видят на едно място, съчетание от високи ритници и събаряне, боксови техники и ключове на земя от древния панкратион. В паузите между различните клубове бяха представени фолклорни танци, изпълнени от танцов състав „Зорница” към НЧ ”Иван Вазов-1947”.

След приключване на фестивала, културното аташе в японското посолство посети  Дневния център за работа с деца на улицата. Там директорката – г-жа Светослава Иванова подробно обясни близката връзка между айкидото в Костинброд и дневния център. Също разказа за социалната услуга и как община Костинброд се грижи за своите деца!

На тръгване г-жа Мисаки Нишимура и представителите на община Костинброд се разходиха до центъра на града, за да видят огромните знамена, поставени на силозите на бившия химически завод в град Костинброд. Г-жа Нишимура остана силно впечатлена от двете големи знамена, монтирани на силозите – Българското знаме е едно от най-големите, поставяни в страната ни, а Европейското знаме в най-голямото в България. В края на работната обиколка представителите от българската и от японската страна уточниха и други взаимни инициативи в бъдещ план в областите на туризма и спорта.

Традиционни японски бойни изкуства и култури завладяха и тази година община  Костинброд.
Очакваме и каним всички клубове да се изявят и на шестия фестивал „Кацу Джин Кен” през 2019г.

39013 посещения общо 5 посещения за деня
В община Костинброд, под патронажа на посолството на Япония в България, се проведе петия фестивал на бойните изкуства „Кацу Джин Кен”