Риболовното състезание за купата на Костинброд събра малки и големи на общинския язовир Маслово. От около година язовир Маслово се стопанисва и управлява от общината, като за това време беше изготвена цялата необходима за нормалното му функциониране документация. За наблюдението и контрола на язовирната стена и на другите съоръжения на язовира има сключен договор с лицензирана инженерна фирма. Язовирът ще се управлява от общинско предприятие – “Водоеми и Пазари”, което ще се грижи за няколко водни обекта и за земеделските и общинските пазари, които функционират в рамките на града. В непосредствена близост до язовира се изгради и скоро ще започне да работи заведение, с открит навес и многобройни зони с пейки и масички – за което ще се грижи общинското дружество “Нива комерс” ЕООД.

С договор за съвместна дейност – предприятието и дружеството – с осъществен контрол върху тях от общинска администрация и общински съвет ще изградят цялостна зона за риболов, забавления, отдих и рекреация за малки и големи. Предвижда се увеличаване на базата за почиващите, допълнителни зони за риболовците, изграждането на детска площадка и съоръжения за спорт. Към настоящия момент освен изрядната строителна документация, общината възстанови преливника, изпускателната зона, постави система за наблюдение нивото на водата в язовира, изчисти част от обраслите с шавар брегове. В последните месеци общинските дружества, с помощта на физически и юридически лица – насипаха с фракция пътя на язовирната стена, пътищата водещи до и около язовира, изчистиха зони обрасли с папур и обособиха места за ловене на риба. Дружествата изчистиха имоти, собственост на общината, на които да се разположат пейки, масички и чадъри, както и поставиха табели за забрана на къпането в язовира.

На 17.06.2018г. община Костинброд, заедно с Общински съвет-Костинброд и Ловно-рибарско дружество София – Запад организираха състезание по любителски риболов на язовир „Маслово”,гр.Костинброд. Няколко дни преди състезанието, язовирът беше зарибен с над 1 тон шаран и 250 броя американска пъстърва. Д-р Атанас Тенев, заедно с г-н Живко Георгиев и Борислав Станков и десетки любители на риболова зарибиха язовира и го подготвиха за предстоящото състезание.

Организацията на днешното събитие беше перфектна – със съдии, номерирани риболовни места, жребий и подарък- куки за всеки, както се полага на състезание от висок ранг, осигурени от общински съвет-Костинброд и Ловно-рибарско дружество София-Запад , с зам.-председател инж.Светослав Георгиев и инж.Николай Парцов – представител на ЛРД. Г-н Георгиев, който беше и главен съдия се бе постарал за всички необходими допълнителни условия на участниците, а Общински съвет-Костинброд, в лицето на д-р.Атанас Тенев и г-н Живко Георгиев бяха осигурени наградите на победителите. На любителското състезание присъстваха и г-н Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов-зам.-кмет на община Костинброд и г-жа Даниела Станкова- общински съветник в община Костинброд.

Спонсори на Третото риболовно състезание в община Костинброд бяха „Космо Строй” ЕООД, ЕТ „Явор Дис” и р-н Нива, а почистването и подготовката на състезанието се дължи на общинското дружество „Нива Комерс”, с управител Мариана Коцева и съдействието на Александър Спасов. Участваха 64 състезатели , като 20 от тях бяха деца. Времето бе много подходящо за риболов, въпреки прогнозите на метеоролозите. Състезанието започна точно в 9:00 часа според предварително обявената програма и завърши точно в 12:00 часа, след като беше даден старт от д-р Атанас Тенев и инж. Светослав Георгиев. След това безпристрастните съдии бързо претеглиха и премериха улова на всеки участник и се премина към кулминацията на събитието – официалното награждаване. Първи получиха отличията си малките рибари. Грамота, статуетка за най-малък участник и телескоп с мотовила спечели 5-годишният Мартин Идакиев.

На първо място в категория за най-много уловена риба под 14 г. , спечели Николай Стоилов. Осем годишния състезател получи телескоп от организаторите. Второто и третото място отидоха при Борислав Здравков и Любомир Джуров. Грамота, статуетка и живарник получи Радослав Младенов за най-голяма уловена риба. За първо място, за количество уловена риба над 14г. се спечели макара. Наградите грабна Борислав Янков с улов от 3,210 кг. Второто място с телескоп спечели Мариян Петков с улов от 1,830 кг. , а третото място с награда кутия с принадлежности зае Душко Найденов с улов 1,400 кг.

Награда имаше и за най- възрастен участник. 73-годишния Евтим Евтимов спечели столче. Специалните награди бяха изключително заслужени и с уникални подаръци, осигурени от общински съвет-Костинброд. Награда от Кмета на община Костинброд за „Купата на Костинброд” отиде при Владислав Петков. Най- добрия рибар за 2018 година. Шест годишния състезател се отличи със своя улов от 6,500 кг. Наградата беше връчена от г-н Алескандър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд. Наградата от Общински съвет-Костинброд и кеп отиде при Алекс Лозанов. Той улови най-голям брой риби – 29 броя рибки. И награда от Ловно-рибарското дружество София-Запад. Любомир Николов се отличи с най-много уловена пъстърва. Той спечели статуетка и макара за улова му на 5 броя пъстърва с общо тегло 1,300 кг. Останалите деца получиха книжки „Златна поредица за българския риболовец” от Съюза на ловците и риболовците в България. Всички останали участници останаха с удоволствието от хубавия ден сред уникалната природа на язовир „Маслово”. Денят  завърши с вкусна скара, рибарски шеги и много снимки. Организаторите и участниците си обещаха празникът да се повтори задължително догодина.

Очакваме още повече рибари и през 2019г. за четвъртото риболовно състезание за купата на Костинброд!

45450 посещения общо 1 посещения за деня
Риболовното състезание за купата на Костинброд събра малки и големи на общинския язовир Маслово