Църковният празник е наречен от народа Илинден. Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже. В община Костинброд три храма са кръстени на светеца Илия :  „Св. пророк Илия“ в с Голяновци,  храм “Свети пророк Илия“ в село Безден и параклис „Св. Илия“ в махала Червена ябълка, с.Царичина.

Днес, на 20 юли 2018г. отец Ради отслужи  литургия за здраве в храма „Св. пророк Илия“,с Голяновци. Г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, заедно с г-н Симеон Спасов – кмет на село Голяновци  и г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч уважиха празника на храма в селото.

На Илинден се отслужи литургия за здраве от отец Серафим на кръста до параклиса в махала Червена ябълка, с.Царичина.

Празникът на царичинци беше уважен от  г-н Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, г-н Николай Борисов- зам.-областен управител на Софийска област, г-жа Искра Димитрова- кмет на с.Градец и с.Царичина и много жители и гости на с.Царичина.

По повод храмовия празник на параклис „Св. Илия“ в с. Царичина, 115 г. от избухване на Илинденско-Преображенското въстание и 100 г. от края на Първата Световна война, бяха открити  паметни плочи с имената на загиналите във войните за национално обединение и освобождение. На двете плочи са изписани близо тридесет имена на местни жители, отдали най-ценното – живота си, в името на Родината, по време на Балканските, Първата и Втората Световни войни.

В село Безден също се почете празника Илинден. Отец Желязко освети курбан и пожела здраве на всички жители на селото.

27217 посещения общо 1 посещения за деня
Днес Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия