Денят започна с посещение в кабинета на кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов.

Визитата продължи в село Петърч с концерт от децата на ОУ “Отец Паисий” в центъра на селото. Там бяха посрещнати от кмета на село Петърч г-н Борислав Борисов и от общинските съветници г-жа Клара Кръстанова и г-н Димитър Найденов

А по случай 8-ми март – Денят на жената, двамата кмета подариха на двата пенсионерски клубове “Кавака”, Първи район и “Люляк”, Втори район по цвете и торта, с пожелания да им е красив и сладък живота!

Гостите от регион Сицилия успяха да посетят и язовир Маслово и се запознаха с неговия план за развитие и подготовката му за летния сезон.

През втория ден от посещението си, делегацията от община Салеми проведе съвместна среща между МИГ Костинброд – Своге и кметът на община Салеми, като председател на тяхната инициативна група / ГАО/.

Работната среща се модерира от г-н Александър Ненов- заместник – кмет на община Костинброд.

В малкия салон на НЧ ”Иван Вазов-1947” присъстваха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, инж. Теодора Гогова -зам. – кмет на община Костинброд, г-н Доменико Венути – кмет на община Салеми и председател на ГАО, г-жа Елеонора Негулова – консултант на проекти, г-н Кънчо Кънчев – консултант на МИГ Костинброд – Своге, експерти и представители на местния бизнес.

“Младите не са само бъдещето, те са и настоящето, защото гледаме да ги напътстване и насочваме в настоящето, за да са добри граждани на Европа за вбъдеще!”, заяви г-н Доменико Венути- председател на ГАО, в който се включват цели 12 общини.

Местната инициативна група в регион Сицилия е основана през 2016 г.

Територията на градовете започва от Салеми, преминава през Гридженцо и завършва в Палермо.

Техният МИГ /ГАО/ обхваща проекти свързани с историята, туризма и селското стопанство, с производство на олио от маслини, вино и други местни продукции. Съвсем скоро са подписали договор за финансиране в сферата на културата.

Целта на срещата беше да се работи за бъдещи проекти между миговете на двете общини, като вече побратими общини!

Визитата продължи с посещение в село Драговищица. Там италианската делегация се срещна с г-жа Румяна Аврамова- директор на детска градина “Детелина” и разгледаха всички помещения, предназначени за малките деца на село Драговищица. Последва среща с г-жа Диана Михайлова – секретар на НЧ ”Г.С.Раковски – 1828” и разглеждането на изцяло ремонтираното по европейски проект читалище и площад в село Драговищица. Посещението на делегацията завърши в гостуване на най-дългогодишния общински съветник в община Костинброд г-н Иван Иванов.

За нас – българите, връзката с италианците е от по-особен характер!

В много отношения това се дължи на добрите ни отношения – дори в наши дни в Италия живеят много етнически българи, потомци на масово заселили се в Италия по време на исторически катаклизми от VІІ до ХІV в.

Историята казва няколко имена! Император Константин Велики и пътят му през Константинопол – Сердика – Рим! Константин Велики дава основата за историята и на град Костинброд, със своята лятна резиденция „Скретиска”, намираща се на територията на града ни.

През Възраждането няма наш революционер, който да не се възхищава от борбите на италианския народ за обединение. „Гарибалди – пише Г. С. Раковски – това е историята!“ Не е случайно, че уставът на революционния комитет в онова време е пълно подражание на устава на италианските карбонари. А град Салеми е градът на обединена Италия! Именно там се подписва едикта за обединение от Гарибалди! Така Салеми е първата столица на Италия, макар и за един ден!

За своята 45-годишна история, град Костинброд за първи път  има свои братски град! За нас е гордост и чест, че това ще бъде първата столица на обединена Италия – град Салеми!

15399 посещения общо 1 посещения за деня
На 8 март 2019г. за делегацията от община Салеми, провинция Трапани, регион Сицилия, Република Италия беше предвидено обиколка из община Костинброд