Посещението беше организирано от община Костинброд и г-жа Цветелина Димитрова и г-н Иван Иванов – до скоро водещ воения отчет в община Костинброд. Посещението е във връзка с задължителна подготовка на учениците от девети и десети клас в средните училища, свързани със задълженията на гражданите по отбраната на страната. Пътуването започна рано сутринта от гр.Костинброд и преди обяд се пристигна в село Граф Игнатиево. Военните от военно формирование 28 000 посрещнаха учениците с голямо удоволствие и ги запознаха с мисиите, които изпълнят пилотите, със самолетите и историята на авиобазата. Презентация за историята на поделението беше представена от Полковник Димитър Петров – командир на авиобаза Граф Игнатиево.

Всички ученици след това последователно разгледаха машинните отделения, хангар с МИГ-29 и МИГ- 21, парашутното отделение и музей на авиацията.

3-та авиационна база е най-голямото и боеспособно съединение от състава на българските Военновъздушни сили, дислоцирана на две летища – Граф Игнатиево и Долна Митрополия.

Авиационната база в Граф Игнатиево осигурява охраната и отбраната на въздушните граници на Република България, чрез изпълнението на задачата по Air Policing, свързана с носенето на непрекъснато бойно дежурство в интегрираната система за ПВО на НАТО.

Летище Граф Игнатиево притежава съвременна авиационна техника, модерно комуникационно, навигационно и информационно оборудване, реконструирана по стандартите на NATO и ICAO полоса за излитане и кацане и най-вече надежден екип от високо квалифициран летателен, инженерно-технически, логистичен и свързочен състав.

Възпитаниците на двете гимназии в община Костинброд ги съпровождаше през цялото време капитан Надежда Топурова- Връзки с обществеността и протокол във В.Ф. 28000.

През днешния ден, отделен за опознаване на военната авиобаза Граф Игнатиево присъстващи от община Костинброд бяха г-жа Бистра Боянова- връзки с обществеността на община Костинброд, г-жа Кристина Йорданова- мл.експерт „Култура и спорт”, г-н Валентин Василев – мл.експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка”/ОМП/ в община Костинброд и г-жа Цветелина Димитрова -военен отчет.

Община Костинброд благодари на 3-та авиационна база с военно формирование 28000 Граф Игнатиево, че за втори път ни предоставят възможността да посетим най- модерната авиобаза и действащото изтребително летище на територията на Република България.

1484 посещения общо 2 посещения за деня
На 17.04.2019 г. учениците от девети и десети клас на СУ „д-р Петър Берон“ и Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец” – град Костинброд посетиха 3-та Авиобаза Граф Игнатиево