Пред сградата на читалището се събраха малки и големи, за да отдадът дължимото на самодейците, които така умело поддържат духа на просвещението, на изкуството и културата. Официални гости на събитието бяха г-жа Николина Ангелкова – министър на туризма, г-н Васил Цветков и г-н Иван Ченчев – народни представители от 44-то Народно събрание,г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет- Костинброд, г-жа Клара Кръстанов, г-н Димитър Найденов и г-н Иван Иванов – общински съветници, г-н Александър Ненов и инж. Теодора Гогова – зам.-кметове на община Костинброд, г-н Димитър Димов – кмет на район „Надежда“, гр София, кметове на населени места и жители.

Ръководството на НЧ „Нов живот – 1919“ получи поздравителен адрес от г-н Бойл Банов- министър на културата. ТС „Релакс“ бяха сърдечно поздравени и прочувствено зарадвани с видео заснето в САЩ, където от две години живее и основателката на танцовия състав- Таня Димитрова. Думата беше дадена на домакина г-н Борислав Борисов – кмет на с. Петърч. Той поздрави всички гости и приятели присъстващи на този празник, така важен не само за читалището и хората в него, а и за всички жители на селото. Г-н Борисов благодари на всички взели участие в организацията за седмица посветена на 100 годишния юбилей и отправи специални благодарности на ръководството на община Костинброд.

Г-н Трайко Младенов кмет на община Костинброд, честити празника на присъстващите и заяви, че ще продължи да подкрепя прекрасното развитие на най-голямото село в община Костинброд. Петърч има своят модерен площад, скоро се започва цялостна подмяна на водопровода в селото и първа копка за изграждането на парк. Община Костинброд заедно с кмета на с. Петърч г-н Борислав Борисов и подкрепата на правителството ще продължи да облагородява населеното място. Г-жа Николина Ангелкова – министър на туризма заяви:“Удоволствие е за мен да поздравя жителите и гостите на село Петърч със 100 годишнината на местното читалище. То е сред най-ревностните продължители на българската традиция, която е без аналог в световната култура – народната читалищна дейност.“

Г-жа Ангелкова подкрепя столицата на зелето и заяви, че ще продължи неговото туристическо развитие. Участие в концертната програма взеха малки и големи от ТС“ Релакс“ и“ Релакс джуниър“, ученици от ОУ „Отец Паисий“ с. Петърч, ДГ „Виолина“ и специалните гости на община Костинброд от побратимената община Салеми, Регион Сицилия, Република Италия, които поздравиха всички присъстващи с техният автентичен фолклор. Концертната програма завърши с общ танц на бивши и настоящи танцьори към танцовия състав към читалището. След разчувстващото изпълнение всички участници и гости извиха голямо, кръшно хоро на сцената.

Предстоящата седмица в с. Петърч ще бъде изпълнена с богата и пъстра културна програма, каквато заслужават всички петърчани и техните гости, защото от този момент насетне започва отброяването на следващите 100 години в развитието на културата и духовността в селото!

6980 посещения общо 1 посещения за деня
На 11 май 2019 година с прекрасен концерт в салона на читалището в село Петърч се постави началото на седмицата посветена на 100 годишния юбилей на НЧ “ Нов живот – 1919″ с. Петърч