Представяне на Бизнеса и дегустация на продукцията от община Салеми, Република Италия се състоя през третия ден от дейностите по проект „Младите хора обсъждат бъдещето на Европа“.
Вече няколко дни делегация от община Салеми, регион Сицилия, Република Италия изпълнява спечеления проект, чрез провеждането на срещи и организиране на „Отворен форум за диалог“ /ОФД/ между представители на община Костинброд и гостите от побратимената ни община Салеми.

На 13.05.2019 година в НЧ „ИВан Вазов-1947“, град Костинброд се състоя представяне на Бизнеса и представяне на италиански продукти.

Всички се възхищаваме на уникалното качество и майсторското изпълнение, когато стане дума за италианската храна. Тайната за нейното приготвяне не е позната на всеки и може би в това се крие магията и неповторимостта.

Храната в Сицилия е храна за хора, които обичат здравословното хранене и разнообразието. Пред гостите дошли да се запознаят с сицилианската продукция се показа асортимент от вкусни предястия, паста от най-качествено сицилианско брашно, както и селекция от вина от различни сортове грозде. Представителите на фирмите „Alicos”, “Caradonna” и „Musita” предложиха широка гама от изискани вина и вкусни рецепти, гарантиращи високо качество на иновативната италианска кухня и аперитив. „Ние държим всяко ястие или напитка да бъдат прясно приготвени, качествени и поднесени изискано“, заявиха сицилианците от община Салеми.

На представянето на фирмите и продукцията им бяха г-н Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, зам.-кметовете инж.Габриела Георгиева, инж.Теодора Гогова и г-н Александър Ненов- зам.-кметове на община Костинброд, г-н Иван Иванов и г-жа Краса Крилашка- общински съветници и представители на фирми от община Костинброд.

На 13 май 2019г., в  посещението на делегация от община Салеми беше предвидена съвместна среща между МИГ Костинброд – Своге и представители на тяхната инициативна група / ГАО/ и Бизнеса.
В малкия салон на НЧ ”Иван Вазов-1947” присъстваха д-р Атанас Тенев- председател на МИГ Костинброд-Своге и председател на ОбС-Костинброд, г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, инж. Габриела Георгиева, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов -зам. – кметове на община Костинброд, г-жа Елеонора Негулова – консултант на проекти, г-жа Петя Димитрова– експерт в МИГ Костинброд – Своге, служители от „Оперативни програми и проекти“ в ОбА-Костинброд и представители на местния бизнес.

Както стана ясно от миналата визита на г-н Доменико Венути – кмет на община Салеми е председател на ГАО, тяхната местна инициативна група.  Сдружението в регион Сицилия е основано през 2016 г. Територията на градовете започва от Салеми, преминава през Гридженцо и завършва в Палермо.

Техният МИГ /ГАО/ обхваща проекти свързани с историята, туризма и селското стопанство, с производство на олио от маслини, вино и други местни продукции.

Работната среща се модерира от г-н Александър Ненов- заместник – кмет на община Костинброд.

Срещата започна с изказване на д-р Атанас Тенев- председател на МИГ „Костинброд –Своге“, който заяви, че много би бил радостен, ако успеем да спечелим проект между местните групи и задълбочим сътрудничеството си, не само в културен аспект, но и в Бизнес сферата.

Целта на срещата беше да се работи за бъдещи проекти между миговете на двете общини, като вече побратими общини!

Първата фирма, която се представи беше  “Аликос”.

Компания с продукция от зехтин, маслинови продукти до доматени сосове, „pastacchio”, “trapanese”, “bruschetta” и др. продукти. Представителят на „Аликос“ има засилен интерес към бизнес в България. С желание да покажат високото качество на продуктите от Сицилия!

Представен беше и Джузепе Карадона- представлява фирмата „Caradonna- Azienda Agricola“, която е семейна фирма. Създадена е през 1800 година. Фирмата винаги се е занимавала с отглеждането на зърно, като цялото семейство от фамилия Карадона издирват стари сортове жито и произвеждат брашно от него.  Стремят се да произвеждат чисти и екологични продукти.

Здравословен начин на хранене и здравето на човека  е приоритет за тях!

Последният бизнесмен от община Салеми е представител на фирмата „Musita”.

Фирмата разполага с винарна, отглеждане на лозя и бутилиращ цех.

Изнася за  различни страни – Япония, Бразилия, Канада, САЩ и много европейски държави. На Балканите все още няма износ. „Мусита“ е много заинтересована за бизнес с  България, като център на Балканите, заяви собственика на винарната.

На срещата между МИГ и ГАО се изказа и президентът на “Proloco” /Пролоко/, която е асоциация за популяризиране на територията в Сицилия.

“Основите ги положихме! Започваме да търсим начин за туризъм между двете общини!“, заявиха гостите от Република Италия.

Важна беше ролята на г-жа Елеонора Негулова – консултант по проект “Европа на гражданите” и Председател на малкия и среден бизнес в България, която обясни подробно за възможността за внос на стока и развитието на Бизнеса в България.

Г-жа Петя Димитрова- експерт в Миг „Костинброд – Своге“ заяви, че има връзка с имейли и тези дни ще изпратят предложение за сътрудничество между нашия и техния МИГ . С екипа на местната инициативна група са поставили рамка за проект с местния туризъм и проекта ще има готовност да се подаде до 30 юни.

“Работим активно и сме на разположение винаги и отворени към вас”, заяви г-жа Димитрова.

Инж. Габриела Георгиева- заместник- кметът отговарящ за МИГ-а в община Костинброд заяви, че скоро ще се отворят мерки, за който община Костинброд ще кандидатства за построяването на музей, информационен център и сцена.

Представителите на фирмите подариха от своята продукция на д-р Атанас Тенев-председател на МИГ „Костинброд-Своге“ и председател на ОбС-Костинброд и г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд.

Фирма “Ролпласт” АД посрещна италианската делегация от община Салеми на 13.05.2019г.
Г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, заедно с д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд и г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд също придружаваха групата от побратимената ни община Салеми.

По време на обиколката в “Ролпласт” АД, който е инвеститор клас “А” от 2017 г., сицилианците успяха да разберат стъпките в производството до крайния продукт – алуминиеви и PVC асортименти. Всички гости бяха водени от г-н Методи Методиев, който е директор “Производство” в най-известната фирма за прозорци, врати и щори в България.

Завърши успешно проект „Forum – Young people discuss the future of Europe“ /Форум – Младите обсъждат бъдещето на Европа/ между община Костинброд, Република България и община Салеми, Република Италия.
Общината е бенефициент по Мярка 2.1 „Побратимяване на градове“ за 2018 г.

Проект „Forum – Young people discuss the future of Europe“ цели да засили сътрудничеството между общностите на общините Костинброд и Салеми, чрез включване на гражданите в дебата за нов разказ за Европа, ориентиран към гражданите и към бъдещето, по-специално насочен към по-младото поколение.

Събитията по проекта бяха организирани в община Костинброд по време на Десетото юбилейно издание на фолклорен фестивал „Шопски наниз” в периода 10 – 14 май 2019 г. и включваха:

– 11/05/2019 – Кръгла маса на тема „Процес на вземане на решения на местно равнище – реалности и перспективи” и среща на форума – младите хора обсъждат бъдещето на Европа – „Каква Европа искам“ в ПГВМСС „Св.Георги Победоносец“, гр.Костинброд.

– 11/05/2019 – Участие в концерт, по случай 100 години НЧ „Нов живот-1919“, с.Петърч.

12/05/2019 – Туристически форум „Европа за Вас и вие за Европа“- посещение на културното наследство на Костинброд и участие в 10-ия ФФ „Шопски наниз“.

– 13/05/2019 – Бизнес форум за споделяне на ползите от членството в Европейския съюз, с посещение във фирма „Ролпласт“, представяне на местната продукция на Сицилия и среща с МИГ Костинброд-Своге.

Италианската делегация от 23-ма души изпратиха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд и г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд.

Arrivederci amici miei !!!

16433 посещения общо 1 посещения за деня
Завърши успешно проект „Forum – Young people discuss the future of Europe“ /Форум – Младите обсъждат бъдещето на Европа/ между община Костинброд, Република България и община Салеми, Република Италия