Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена. Заслуга на Константин е налагането и спазването на Медиоланският едикт на толерантността, с който се въвежда християнството като официална религия във Византия и се слага край на институционализираното преследване на християните в империята. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Тези паметни събития се смятат за изключително значими в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци.

С двамата светци е свързана и историята на нашия град и нашата община. На територията на община Костинброд се намира късноримската резиденция Скретиска, свързана с житието на Константин Велики и неговата майка Елена. Мястото, където императорът е резидирал и градил, както Константинопол, така и основите на християнската религия.

На днешния празничен ден в новопостроения централен градски храм се отслужи водосвет за здраве и се освети и раздаде курбан в чест на двамата светци. Ръководещ службата беше отец Дамян, който се обърна към миряните с думите, че са нужни вяра и молитви, за да бъдат спасени душите им и да се съгради докрай Божият храм. Той изтъкна, че към настоящия момент държавата е отделила 350 000лв. за довършителните дейности по храма.

Кметът на община Костинброд – г-н Трайко Младенов, припомни, че през предходния мандат от общинския бюджет са отделени над 150 000лв. за изграждането на новата църква, а в края на миналата година с Постановление на Министерски съвет бе отпусната значителна сума за довършването й.

Благодарение на силното желание на жителите на общината и многобройните дарители, с амбицията от страна на община Костинброд и с помощта на държавата, храмът трябва да отвори врати до края на настоящата година.

Днес празникът, почитащ Св. Св. Константин и Елена, се чества и в кв. „Захари Стоянов“ (кв. „Зад линията“), гр. Костинброд. В едноименният параклис отец Серафим отслужи Божествена света литургия и освети празничния курбан. Той отбеляза, че вече има възможност веднъж седмично в праклиса да се отслужва църковна служба.

Отецът даде думата на кмета на община Костинброд, като г-н Младенов обърна внимание, че през изминалите няколко години за мястото са отделени значителни средства, с които са изградени уникалният каменен иконостас и вътрешният под с впечатляващ зелен мрамор. Предстоят дейности по завършването на параклиса, в които ще се включат, както гражданите, така и общината.

6803 посещения общо 1 посещения за деня
На 21 май православната църква почита Светите равноапостоли Константин и Елена