На 24 юни се празнува и рождението на Св. Йоан Кръстител, когото наричат още “Свети Иван бильобер” или “Летен Ивановден”. Според народната вяра билките набрани рано на Еньовден имат целебна магическа сила. Еньовските билки лекуват не само болни, но засилват родовитостта и млеконадоя на закърмения с тях добитък.

Днес в кв. “Маслово” се отпразнува Еньовден. Дошлите малки и големи пред НЧ”Заря-1914” се насладиха на изпълненията “Сади цвеке”, “Цъфнало цвеке шарено” от Детска певческа група “Шопчета” с ръководител Екатерина Михайлова, дуета Ангелина и Николета Андонови изпълниха “Тръгнало ми лудо младо”, Емил Пепелярски изпя “ Китка ми падна”, Изабела Стоичкова и Габриела Йоаново се представиха с песента “Чудно хоро”, а за финал Яница от Първо ОУ”Васил Левски” изпълни песента “Притури се планината”.

Танцов състав “Зора” към НЧ”Заря-1914”, с ръководител Калина Зашева закри празника с хорото “Граовско веселие”.

Целият невероятен празник беше воден от г-жа Елена Гатева- председател на читалището в квартал “Маслово”, ръководител на детски певчески състав и културен деец в община Костинброд.
На събитието присъстваше г-жа Светослава Иванова- директор на Дневен център за работа с деца на улицата- Костинброд, родители и гости на празника в кв. “Маслово”.

Честит Еньовден!

1515 посещения общо 1 посещения за деня
Еньовден е един красив празник в средата на годината, скътал в душите на хората почитта към природата, към цветята и надеждата в целебната сила на билките