НЧ „Георги Сава Раковски-1928“ отбелязаха трудовия обичай, свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозята-пролетното ѝ зарязване.

За да продължат традицията, както всяка година децата от ТШ „Емиданс“ и МШ „Иркапей“ при НЧ „Георги Сава Раковски-1928“, начело с Царя на Лозята – Митрошин Илиев зарязаха лозята. В бакъреното котле, което Царят носеше, имаше от най-хубавото вино в цялото село, с което по традиция трябва да се полеят пръчици от лозичките, за да са плодовиди след засаждането им.

След което с думите „Хайде, да е берекетна, да прелива през прага“ поляха лозята и отпиха от виното. На празника присъстваха г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Албена Виденова – кмет на с. Драговищица, г-н Иван Иванов – общински съветник, главен инспектор Здравко Александров – началник на РСПБЗН- Костинброд и г-н Иво Гълъбов.

Ритуалите по случай празника Трифон Зарезан приключиха със захранване на всички гости с печена кокошка, погача и отпиване от виното.

720 посещения общо 1 посещения за деня
Днес почетоха Св. Трифон Зарезан, празник на лозарите в местност “Батил”, с. Драговищица