Тодоровден се отбелязва тържествено всяка година в град Костинброд по стара българска традиция. Община Костинброд и НЧ ”Св. Св. Кирил и Методий-1890” за поредна година организират с голямо удоволствие празника, известен още като Конския Великден. Програмата започна в 10:00ч. на площада в I район, гр.Костинброд. Конете бяха украсени със сбруи, сплетени опашки и гриви. Те дефилираха пред журито, а след това участваха в теглене на тежести в различни категории.

Официалната част на празника започна с отец Серафим, който отслужи молебен за здраве на животните и собствениците им. Извърши се и обичая “домлуване”.

Празникът бе открит от г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд. Кметът поздрави жителите и гостите на община Костинброд с празника „Тодоровден”. Пожела на всички празнуващи много здраве и късмет. На коневъдите пожела добро представяне в предстоящата надпревара!

В празничния ден присъстваха и председателят на Общински съвет д-р Атанас Тенев, общинските съветници г-жа Анастасия Попова, г-н Мариян Младенов, г-н Иван Иванов, г-жа Анелия Велева и г-н Димитър Григоров, кметът на село Петърч г-н Борислав Борисов и кметът на село Голяновци г-н Симеон Спасов.

Животните и техните жокеи участваха в конкурса за най-гиздав кон, такъми и теглене. Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов награди конете в оказаните по регламент категории, като победителите получиха награди, статуетки и грамоти за участие.

С награждаването празничния ден приключи. Той бе изпълнен с много емоция, веселие и състезателен дух и спокойствие, благодарение и на добрата работа на Районно управление – Костинброд и Общински Инспекторат – Костинброд.

Честит Тодоровден!

Честит Имен ден на всички именници и празнуващи!

Бъдете здрави!

5366 посещения общо 1 посещения за деня
На 07.03.2020г. жители на община Костинброд отпразнуваха Тодоровден