На 14 февруари всяка година отбелязваме Трифон Зарезан в красивата местност Батил, с. Драговищица. В лозето на Митрушин Никифоров по традиция бе извършено ритуално зарязване на лозите. Господин Никифоров е известен с прекрасното си вино и пивката си ракия.

Трудовият обичай е свързан с първия стопански процес в годишния цикъл на обработка на лозята- пролетното ѝ зарязване. В бакъреното котле, което “Царят на лозята”  носеше, имаше от най-хубавото вино в цялото село, с което по традиция трябва да се полеят всички пръчки от лозята, за да са плодовити след засаждането им.

На празника присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Албена Виденова – кмет на с. Драговищица, г-н Иван Иванов – общински съветник, г-н Иво Гълъбов, г-жа Диана Михайлова – секретар на Н.Ч “Георги С. Раковски -1928” с. Драговищица, културни, спортни дейци и жители на селото.

Ритуалите, по случай празника Трифон Зарезан, приключиха със захранване на всички гости с печена кокошка, погача и отпиване от виното.

Честит празник!

7546 посещения общо 1 посещения за деня
Днес община Костинброд почете Св. Трифон Зарезан, празник на лозарите в местност “Батил”, с. Драговищица