На тази дата честваме  Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

По случай днешния празник община Костинброд организира поставянето и зареждането на две къщички за книги, с локация площад Иван Вазов, Втори район и площад Тодор Спасов, Първи район. Реализираха успешно своята инициатива, насочена към обществото: Кампанията “Живей чисто” към Местна комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни и с помощта на Български Червен кръст, и Български Младежки Червен кръст – Костинброд. Идеята е да се творят добрини, които да са полезни за всички ни и да насочат общественото внимание към… Четенето!

Всеки ден ни заливат различни изследвания, че днес българина все по-малко чете, а ние, младите хора дори не разтваряме книга, вперили очите си в телефони и таблети. Това съвсем не е така и ние се заехме да провокираме обществото заедно да оправдаем тази тенденция. На 24 май се монтираха две къщички за книги в град Костинброд, направени от дърво. Оборудвани са с вратички, които да се затварят и книгите при дъжд да бъдат защитени.  Това са първите две от голямата кампания “Дари, чети и обичай”. Идеята е до няколко години такава къщичка за книги да има във всеки кът за отдих и във всяко населено място в община Костинброд! Първите книги в двете къщички са дарени от граждани и организации. А Като инициатори на тази кампания смятаме, че ние трябва да сме първи и да дадем пример, като подарим книги и ги предоставим на всички.

За това днес, 24 май, кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, заедно с председателя на общински съвет, д-р Атанас Тенев, зам.-кметът на община Костинброд, г-н Александър Ненов, директорът на Професионална гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство “Св. Георги Победоносец”, г-н Светослав Иванов, учители и ученици от 8 и 9 клас, поставиха по книга и дадоха своя пример. Всеки желаещ може да вземе книга и като я прочете – да я върне. Може да направи и замяна на книга – да вземе една, да остави друга. След като я прочете отново да я върне! Община Костинброд ще се погрижи да има постоянен обмен на книги и хората да могат да се докоснат до по-широк асортимент и повече литературни жанрове. Да прочетат повече книги, да се запознаят с повече автори, да получат повече знания. Да си изградят един по-широк образ на света. Всички жители на град Костинброд от днес ще могат да се възползват от къщичките за книги. Сред подарените ни книги има и такива от местни автори, асортиментът е доста разнообразен и се надяваме с времето да се обогатява. Общината е поставила и всички свои издания, като книгата за “Св. Петка”, за “Шияковския манастир” и “Скретиска”.

Къщичките за книги очакват своите читатели, които да се насладят на историите, които се крият в страниците им. Община Костинброд става още по-приятно място за живеене, където посядайки на пейката на площада не е нужно да си хабиш батерията на телефона, за да запълниш свободното си време. Можеш да се пресегнеш, да отвориш вратичката на дървената къщичка и да се потопиш в магията на Словото… “Върви, народе възродени, към светла бъднина върви, с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!   Върви към мощната Просвета! В световните борби върви, от длъжност неизменно воден – и Бог ще те благослови!…” Честит Празник!

3153 посещения общо 1 посещения за деня
24 май е един от най-светлите български официални празници