Днес, на 3 Септември 2022г. се отбеляза 40 годишнина от създаването на Военно формирование 34420 Костинброд. Празникът започна с водосвет в поделението на ВФ 34420 и продължи с официално честване в Народно читалище „Иван Вазов – 1947“ – гр. Костинброд, където бяха поканени всички официални гости, генерали, офицери, сержанти и войници, цивилни служители и ветерани.

Преди 40 години с министерска заповед № 00172/03.08.1972г. на основата на съществуващите тогава 4-ти и 5-ти дивизиони се сформира 4-та група дивизиони с командир полковник Георги Жижанов и негови заместници офицерите Георги Лачев, Стефан Симеонов, Иван Минчев, Георги Стоянов, началник на Команден пункт – Ваньо Иванов, командир на 1-ви Зенитно – ракетен дивизион Венцислав Гутинов, командир на 2 – ри Зенитно – ракетен дивизион Зашко Корчев, командир на Технически дивизион Иванко Ванчев.

От 29.03 до 28.06.1983г.  инжинеро – техническият и техническият състав е на курс в г. Гатчина, окръг Ленинград. През месец Февруари 1984г. започва подготовката за стрелбите и въвеждането на бойната техника за носене на постоянно бойно дежурство.

Зачотната стрелба е на 20.09.1984г. с обща оценка добър. На 14.04.1988г. са извършени втори стрелби в условие на смущение, като крайната оценка от стрелбите е добър. Това са паметни за формированието събития, за хората, които са служили и продължават да служат във формированието.

Тържественото честване бе открито от квартет от ансамбъла на Българската армия с две изпълнения: Химн на Република България и „Велик е нашият войник“.

Поздравително слово бе отправено към всички присъстващи от временно изпълняващия длъжността командир на военно формирование 34420 – майор Димитър Донев. Той изказа своите благодарности към хората, гордо казващи „аз съм от групата“ или „аз съм служил в групата“. „Всеотдайност, сплотеност, взаимопомощ, всички като един с една обща цел: изпълнение на поставените задачи, справяне с възникналите предизвикателства винаги по най- добрия възможен начин, независимо от обстоятелствата. Групата е име, емблема, стандарт от най-високо качество, определен от вас, скъпи ветерани, за което искам да изкажа искренна признателност и най-дълбоко уважение“, заяви Майор Донев. Благодарности бяха изказани и към командира на Военновъздушните сили, към командира на 1-ва зенитно – ракетна база, към офицерите от Командването на ВВС и на 1-ва зенитно – ракетна база.

Официалната част продължи с награждаване, съгласно заповед от името на Министъра на отбраната на Република България, Началника на отбраната и Командира на Военновъздушните сили и заповед за награждаване от името на командира на ВФ 22320 /1 зрб/ на отличени  военнослужещи и цивилни служители.

Майор Димитър Донев поднесе плакети от името на командването и личния състав на ВФ34420 по случай 40 годишнината от създаването на формированието на присъстващите официални гости.

Прочетен бе поздравителен адрес от Заместник – началника на отбраната – генерал – лейтенант Цанко Стойков.

От името на председателя на Общински съвет Костинброд – д-р Атанас Тенев и кмета на Община Костинброд – г-н Трайко Младенов бе прочетен поздравителен адрес по случай честването на 40 годишнината на ВФ 34420.

След официалната част и награждаването, всички присъстващи се насладиха на празничен концерт с участието на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Официални гости  на събитието бяха: Генерал – майор Димитър Петров – командир на Военновъздушвите сили, Полковник Димо Илиев – командир на 1-ва зенитно – ракетна база, Полковник  Дилян Димитров – Началник на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – г. Шумен, Офицер от резерва бригаден генерал Ваньо Славеев, Офицер от резерва полковник Стефан Бозов, Офицер от резерва полковник Огнян Георгиев, г-н Борислав Борисов- кмет на с. Петърч и служители от Общинска администрация Костинброд, представители от Командването на ВВС и Управлението на 1-ва зенитно – ракетна база, както и командири на военни формирования от състава на базата.

На всички служещи във Военно формирование 34420 Костинброд пожелаваме здраве, много успехи и добър късмет. Изразяваме благодарност към Вашия труд, високия професионализъм и приносът Ви за националната сигурност!

6292 посещения общо 1 посещения за деня
Тържествено честване на 40 години от създаването на Военно формирование 34420 Костинброд.