Министър Стоянов се срещна с кмета на община Костинброд, г-н Трайко Младенов и зам.-кметове на община Костинброд, инж. Габриела Трайкова, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов.
Проведена бе среща в общинска администрация-Костинброд, където се обсъдиха някои от проблемите на бизнеса в Индустриалната зона, оформящите се нови индустриални зони в община Костинброд, както и плановете им за развитие.
„Включването на зоната в регистъра на индустриалните паркове в България ще даде възможност компаниите да ползват облекчен режим на административни процедури“, коментира министър Стоянов. По думите му в момента Министерството на икономиката и индустрията е в процес на изработване на Програма за развитие на индустриалните паркове в България. „Предвижда се тя да включва различни мерки за подкрепа, като от нея ще могат да се възползват единствено индустриални паркове, включени в регистъра“, подчерта министър Стоянов.
Кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов заяви, че общинска администрация и бизнеса на нейна територия имат изключително добър диалог помежду си. „Община Костинброд е запозната с проблемите на бизнеса и с нашата административна възможност, и помощ от държавата – важни инфаструктурни проекти ще могат да се осъществят.“
„Близостта до София е била движещ фактор за съсредоточаване на толкова инвестиции в региона, но сега държавата и местната власт трябва да създадат повече предпоставки за балансирано развитие на региона“, коментира Никола Стоянов по време на среща с кмета на общината.
Градоначалникът представи и новостартиращите инвестиционни проекти в региона, които на практика предвиждат създаването на други индустриални зона в региона.
След проведената работна среща в кабинета на кмета, министърът на икономиката и индустрията и ръководството на община Костинброд посетиха една от най-големите гръцки компании за производство на шоколад и други сладкарски изделия- „Интерион“ АД – инвеститор клас “А”.
Компанията произвежда продукти под търговската марка „NuCrema“ и към момента има намерение за нови инвестиции в развитие в Костинброд.
За “Интерион” АД се предвижда, чрез кандидатстването им през Българската агенция за инвестиции, средства за нов път – от улица “Обединена” до компанията, с което ще се развият и бизнес проектите на други фирми около предприятието.
Последва среща с инвеститор клас „А“, развиващ бизнеса си в Индустриална зона- Костинброд. „Ролпласт Груп“ АД стартира инвестиция от 12 млн. лв.  Компанията е една от най-големите производители на врати, прозорци и щори не само в България, но и в Европа .
През последното десетилетие цялото производство на „Ролпласт Груп“ АД е изнесено в Индустриална зона- Костинброд, а компанията има силно присъствие на Балканския полуостров, но реализира експорт и за държави от целия свят.
Министър Стоянов се запозна с процеса на производство и инвестициите в нови машини и техника.
Обсъдиха се проектите за нов път в промишлената зона, даващ възможност за пряка връзка на предприятията по улица “Император Константин Велики” с центъра на град Костинброд, както и изключително важен проект за отводнителни канали в Индустриалната зона, с което ще се обезопаси зоната при обилни валежи или снеготопене. След осъществяването на тези проекта повече имоти ще станат привлекателни за бъдещи бизнес начинания.

 

5215 посещения общо 1 посещения за деня
Днес община Костинброд посети министърът на икономиката и индустрията, г-н Никола Стоянов