150 години изминаха от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски, но България продължава да скърби за своя „един син”. По традиция на 19 февруари свеждаме глави пред неговата памет, защото изминалите години са съхранили образа му като един от най-светлите в българската история.

Почитането на паметта на Апостола започна в 11.00 часа с ритуал пред паметника на Дякона, в двора на манастира „Св. Архангел Михаил“, кв. Шияковци.

Събитието уважиха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет, г-н Александър Ненов, инж. Габриела Трайкова и инж. Теодора Гогова – зам.-кметове на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- Председател на Общински съвет, г-жа Камелия Велкова, г-н Мариан Младенов, г-н Иван Иванов, г-н Живко Георгиев, г-н Димитър Найденов, г-н Димитър Григоров и г-н Игнат Гюров– общински съветници, г-жа Светослава Иванова – директор на ДЦРДУ, г-жа Жана Кръстанова- директор на ЦСРИ, г-н Валери Миронов – директор на ЦОП „Промяна“, служители на социални центрове и общинска администрация- Костинброд, учители и ученици от Първо и Второ ОУ “Васил Левски”, г-н Младен Маринов – Народен представител от 48-то Народно събрание, кметове на населени места в община Костинброд, пенсионери от Пенсионерски клуб „Люляк“ и „Кавака“ и много родители с децата си.

След като Отец Крум отслужи заупокойна панихида, присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на Левски.

Със слова към многобройните присъстващи в топлия неделен ден се обърнаха зам.- кметът г-н Александър Ненов, а след отслужената панихида и кметът на община Костинброд – г-н Трайко Младенов.

Представителите на общинското ръководство изтъкнаха, че думите и заветите на Апостола имат своята сила и днес, учат ни да бъдем единни, сплотени и да отстояваме интересите на народа и държавата ни.

Г-н Младенов изтъкна традицията на днешния ден с полагане на цветя на паметника на Апостола в Шияковския манастир била е и ще бъде!

Съвсем скоро ще бъдат открити реновираните сгради на Първо и Второ ОУ “Васил Левски”- благодарение на единната и сплотена работа на общинска администрация и общински съвет.

Община Костинброд ще помага и ще съдейства Шияковския манастир да става все по-благоустроен и красив, а пътя до него да е винаги в добро състояние.

Ученици от Второ ОУ „Васил Левски“ поднесоха цветя от името на своето училище и рецетираха стихотворението „Обесването н Васил Левски“.

Двете ни училища с името „Васил Левски“ отбелязаха своя патронен празник с различни мероприятия- конкурс за рисунка, стихове посветени на Апостола и тържества. Първо ОУ “Васил Левски” също поднесе венец в двора на начален етап, където е поставен барелеф на Апостола.

Легендите и историческите данни за Васил Левски разказват как той преминава през всяко българско селище, увлича най-будните българи след себе си и почти във всяко кътче създава революционен комитет. Защото е убеден, че “Нашето дело зависи от нашите собствени усилия”.

Шияковският манастир “Свети Архангел Михаил” е знаков за община Костинброд, именно заради посещението на Васил Левски през 1871г.

Манастирът е създаден в средата на 19 век, разположен на около 14 км северозападно от гр. София и на 1 км над гр. Костинброд. В годините на борба срещу турското робство манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата.  „Време за помагане е сега — закъснелите не ще бъдат наши приятели.“, казва Левски. В манастира той основава Шопския революционен комитет през 1871 – 1872 година, като игумен на манастира е личният приятел на Васил Левски от легията на Раковски – Генадий Ихтимански. По негова инициатива в манастира пристига Васил Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Нека никога не забравяме думите му: „ДА БЪДЕМ РАВНИ С ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ, ЗАВИСИ  ОТ НАШИТЕ СОБСТВЕНИ ЗАДРУЖНИ СИЛИ.

НАШЕТО ДРАГОЦЕННО ОТЕЧЕСТВО ЩЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ ДОСТОЙНИ ХОРА, КОИТО ДА ГО ВОДЯТ ПО ПЪТЯ НА БЛАГОДЕНСТВИЕТО, ТАКА ЩОТО ДА БЪДЕМ РАВНИ НА ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ.“

Поклон пред паметта на Васил Левски!

8891 посещения общо 2 посещения за деня
Община Костинброд отбеляза 150 години от обесването на Васил Левски в Шияковския манастир „Св. Архангел Михаил“