Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на Светите братя – 14 февруари за Св. Кирил и 6 април за Св. Методий. За техния общ празник – 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век.

Рано сутринта на 11 май 2023г. се отслужи литургия в храм „Св.Св. Кирил и Методий“, Първи район на гр.Костинброд.

Отец Николай, заедно с отец Серафим, отец Желязко Симонов, отец Йоан Чикалов – председател на Св. Параскева и архиерейски наместник на трънска духовна околия и отец Методи Корчев- предстоятел на Св. Николай, кв. Връбница отслужиха Света Божествена литургия, след което се отслужи водосвет и се раздаде курбан на миряните.

Община Костинброд, с решение на общински съвет-Костинброд, е предвидила средства за текущ ремонт на покрива на храм “Св. Св. Кирил и Методий”, като в следващия месец ще започнат дейности по покрива на храма ни в Първи район, гр. Костинброд.

Честит празник!

Българската православна църква почита днес Светите равноапостоли Кирил и Методий

Днес е специален ден и за жителите на село Чибаовци!

Църквата в местността „Улицата“ в селото е наименувана на светиите Кирил и Методий . Тя е построена през 1889 г. и според предание божият храм е построен на мястото на стар храм, съществувал преди османското владичество.

Почитането на повечето православни празници в Чибаовци, а и въобще в този край на страната се изразява в богослужение и даване на курбан до каменен кръст, наречен на светията.

Отец Лъчезар отслужи водосвет за здраве и освети курбана, направен от чибаовченци.

Празникът уважиха г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд , г-жа Бистра Боянова- PR на община Костинброд, г-жа Искра Димитрова- кмет на с. Градец, г-жа Гергана Величкова- кмет на с. Опицвет, г-жа Емилия Костова- кмет на с.Богьовци и г-н Добри Тодоров- кмет на с.Дръмша и с.Дреново.

Домакинът г-жа Искра Лазарова- кмет на с. Чибаовци посрещна всички гости.

През настоящата година, Община Костинброд е отделила средства за цялостен ремонт на покрива на черквата, която на всеки празник събира жителите на село Чибаовци.

3693 посещения общо 1 посещения за деня
Българската православна църква почита днес Светите равноапостоли Кирил и Методий.