Община Костинброд  за поредна година уважи всичките състави от общината, като даде възможност да представят тяхната красота.

Цветовите гами видяхме в 10-те танцови състави, които у преминаха по ул. „Охрид“ .

Танцови състави, разходили ни във всички етнографски области! Танцови състави, донесли на община Костинброд безброй награди и грамоти! Дефилето стартира от ЖП гара – Костинброд и завърши на площад „Иван Вазов“ пред новата градска сцена. Дефилето беше водено от специални гости – тъпанджии и гайдари.

Участие в дефилето взеха ТС “Зорница” ТС „зорница-джуниър“, към НЧ  ”Иван Вазов-1947″ гр.Костинброд; ТС “Ритми” и ТС „Ритъмчета“, към НЧ “Св. Св. Кирил и Методий-1920″ гр. Костинброд, ТС ”Зора”, към НЧ “Заря-1914” гр.Костинброд, Школите по изкуство “Емиданс” и “Омая” към НЧ “Г. С. Раковски-1928″ с.Драговищица; ТС ”Релакс”, към НЧ “Нов живот-1919” с. Петърч; ТС “Хоп-троп”, към НЧ “Елин Пелин-1930″ с. Голяновци; ТС “Хайдушки ручей”, към НЧ  ”Труд и просвета-1941″ с. Градец; ТС  “Омайниче”, към НЧ “Разум-1922”, с. Опицвет и ТС „Феникс“, гр. Костинброд. Към шествието се включиха и децата от Дневен център за работа с деца на улицата. Финалът беше на централния градски площад „Иван Вазов“, на който танцьорите бяха посрещнати от водещия Рангел Вангелов и стотици жители и гости на общината.

На сцената беше поканен заместник-кмета г-н Александър Ненов за поздрав към всички присъстващи. Той заяви:

„Уважаеми съграждани,

Уважаеми гости на град Костинброд,

Докато вървяхме заедно на прекрасното шествие с народни носии, за пета поредна година в нашата община, се замислих за нещо. Гледайки всички тези деца в носии, гледайки българските знамена и значката ми с трикольор над сърцето се замислих какво е патриотизъм?  В нашето общество е много нашумяло да се говори за патриотизъм. Патриотизмът, уважаеми приятели, не е да седиш в кръчмата и да вееш знамето, не е да споменаваш България, когато се честват националните празници, патриотизмът не е да узурпираш всяка благородна кауза.

Приятели истинския патриотизъм е да обичаш на първо място семейството си, съпругата си, децата си, да обичаш населеното място, в което живееш и да уважаваш съгражданите си и техния принос за развитието му. Истинският патриотизъм е, че в последните години общината се погрижи за всички читалища  да имат чисто нови носии в различни десени, реновирахме всички сгради на читалищата, за да може децата ни да четата книги и да репетират в безопасна среда! Патриотизмът е да си сред хората, сред своите съграждани! Благодаря на всички състави, че за поредна година са тук! Пожелавам Ви приятно изкарване на богатата културна програма, която заедно с ръководството на община Костинброд направихме за Вас!“

На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов-зам.-кмет на община Костинброд, общински съветници, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч, кметове на населени места и почитатели на българския фолклор и попфолк.

С българската носия си ние изразяваме нашите корени, история и индивидуалност, и всеки септември имаме  възможността да ги споделим с целия свят. Нека сърцата ни бият в ритъма на нашите традиции, докато създаваме невероятни спомени.

Читалищата в община Костинброд съумяват да пазят и  съхраняват нашите традиции през поколенията и до ден днешен! Благодарим Ви! Без Вас не може да мине нито един празник на града!

Вечерта продължи с концерт на Николина Чакърдъкова и нейния невероятен ансамбъл. Повече от един час на площада се извиха хора.

След това се насладихме на концерт на попфолк звездата Меди. На площад Иван Вазов се събраха над 6 хиляди души!

1209 посещения общо 1 посещения за деня
Традиционното дефиле с народни носии в град Костинброд премина на 16 септември преди концерта на Николина Чакърдъкова!