На централния градски площад в град Костинброд се проведе тържествена заря-проверка по повод Националния празник на Република България- 3 март. В церемонията участваха Военно формирoвание 34 420 – Костинброд като тържествената заря-проверка премина под командването на Подполковник Евгени Дойчев – командир на военно формирование 34 420 – Костинброд и майор Димитър Донев.

Тази година честването на 3 март започна с нашите деца. Децата от община Костинброд. Преди тържествената заря-проверка, участие в програмата взеха 1 „в“ клас от СУ „Д-р Петър Берон“ със стихотворението „3 март“, Прогимназиален етап от Първо ОУ „Васил Левски“ с песента „Боят настана“ и стихотворението „Шипка“, и Петя Димитрова и Дима Димова от Второ ОУ „Васил Левски“ с песента „Хубава си моя горо“. А служители на Община Костинброд раздадоха на всяко дете българския трибагреник.

На честването на Националния празник на Република България в град Костинброд присъстваха г-н Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов, инж. Габриела Трайкова и инж. Теодора Гогова – зам.-кметове на община Костинброд, г-жа Валя Иванова – секретар на община Костинброд, д-р Атанас Тенев- председател на общински съвет и общински съветници, всички кметове на населени места от община Костинброд, служители на общинска администрация – Костинброд, граждани и гости на общината. На честването присъстваха сержантите и офицери от резерва и запаса от община Костинброд.

В тържественото си слово кметът на община Костинброд – г-н Трайко Младенов се обърна към присъстващите с исторически факти за Освобождението на България и заяви: “За поредна година се събираме на площад Иван Вазов да почетем Освобождението на България като свободни българи. Изключително много благодаря на военно формирование 34 420 – Костинброд, че винаги са редом с нас. Обръщам се пред Вас от този площад, носещ името на патриарха на българската литература, Иван Вазов. Обръщам се към Вас на този свят ден с това, че трябва да помним заветите на Апостола на Свободата, трябва да знаем стихотворенията на Христо Ботев, трябва да четем Иван Вазов. От 1991 година 3 март е Национален празник на Република България! Благодаря на всички Вас, наши съграждани, от най-малките до най-големите, че днес сме се събрали тук, на площад Иван Вазов да честваме заедно Националния ни празник. Трябва да помним историята си, защото народ, който помни своята история- има бъдеще! Трябва да я почитаме, съхраняваме и предаваме на поколенията! Защото ние сме българи, патриоти, родолюбци! Да живее Майка България!”, с тези думи завърши кметът на община Костинброд.

Със сваляне на шапки и падане на колене, участниците в церемонията и присъстващите граждани отдадоха почит на геройски загиналите в боевете за свободата и независимостта на Родината. Техните имена се произнесоха на фона на траурния марш на Българската войска ,,Покойници ”, след което прозвуча химна на Република България.

Венци бяха поднесени от община Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса.

Вечерната проверка завърши с тържествена заря в небето, която озари град Костинброд повече от 3 минути.

Трети март е датата на дълго мечтаната свобода на България. На трети март 2024 година честваме 146 години от Освобождението на България!

Честит празник, българи!

9826 посещения общо 1 посещения за деня
Тържествена заря – проверка в чест на 146-та годишнина от Освобождението на България се състоя на площад „Иван Вазов“, град Костинброд