На 05 октомври в Костинброд бяха открити първите временни легализирани земеделски пазари в Софийска област – на ул.Ломско шосе, изхода в посока гр.София и пазара в град Костинброд, на улица Ломско шосе, изхода в посока град Монтана. Тези земеделски пазари са насочени основно към биопроизводството. Те се организират с подкрепата на община Костинброд, ОДБХ-Костинброд , Министерство на земеделието и храните и Областна администрация – Софийска област и имат за цел да се доближим до неподправеният вкус на истинските български продукти, без подобрители, оцветители и консерванти и ГМО.

Вкус, който не се е изменил през годините, неподправен с аромат на земя , плод на трудолюбивите селски ръце. Продуктите, които ще се предлагат са изцяло натурални от екологично чисти селски райони. Смята се, че добрият вкус и качество не трябва да са лукс, а истинската българска храна трябва да остане неизменна част от всяка семейна трапеза.

На новооткритите земеделски пазари ще се предлагат :

  1. Група Е- „Зърнени храни и храни на зърнена основа“
  2. Група Ж-„Картофи и кореноплодни“
  3. Група З-„Варива“
  4. Група И-„Зеленчуци-сурови,сготвени,консервирани, замразени, изсушени,ферментирали и зеленчукови сокове“
  5. Група К-„Плодове-пресни,замразени,изсушени,консервирани,под формата на нектари и плодови сокове, конфитюри, мармалади, желета и компоти“
  6. Група Л- „Ядкови плодове и маслодайни семена“
  7. Група Н-„Подправки- пресни и изсушени“

Обектите са вписани в Регистъра на обектите за обществено хранене и търговия на дребно с храни.

На земеделските пазари има обособени табели, които обозначават търговците на собствена земеделска продукция. Целта е клиентите да се ориентират бързо и при желание от тяхна страна да изберат традиционния вкус и свежест на родните плодове и зеленчуци.

До момента земеделските производители, които предлагат продукцията си на общинското тържище са 20, но се очаква техният брой бързо да се увеличи.

На тържествената церемония присъстваха г-н Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, г-жа Росица Иванова- областен управител на Софийска област, д-р Атанас Тенев – председател на общински съвет, зам.кметове – Габриела Георгиева и Любен Кънчев, гости от ОДБХ-Костинброд , общински съветници , кметове и граждани от община Костинброд.


Г-н Младенов изрази радоста си и връчи „Удостоверение за временна регистрация на обект за търговия и дребно с храни, №230/03.10.2016г.“ на г-н Найденов – производител на биопродукти.

Приветствайки земеделците и гостите, Областният управител – г-жа Росица Иванова благодари още веднъж на г-н Младенов за гостоприемството и приятната БИО атмосфера и потвърди, че този земеделски пазар е първият напълно легализиран временен пазар за зеленчуци и плодове в Софийска област. Г-жа Иванова покани всички земеделски производители на 08.10.2016г. (Събота) пред НДК на изложение на български продукти.

6331 посещения общо 1 посещения за деня
Откриване на земеделски пазари – гр.Костинброд