На 21.01.17г. от 10:30 часа в ресторант „Нива” се отпразнува Бабинден. 
Кметът на община Косинброд – г-н Трайко Младенов поздрави всички присъстващи и им пожела здраве,щастие и успехи. Той обеща, че Костинброд ще става все по-приветливо място за малките със своите най-модерни детски градини, детски площадки и достъпна градска среда.
През 2016г. в община Костинброд са родени 54 момичета и 66 момчета. Общо 120 малки наследници и жители на нашата община. Общинска Администрация Костинброд засвидетелства своето уважение и признателност към лекарите, които се грижат за младите майки и децата, както и към самите родители с церемония и връчване на подаръци.


Първото бебе за 2017 г. е жител на град Костинброд и е родено на 7-ми януари. Малката Александра Маникатова получи златно кюлче от кмета на община Костинброд. Младата майка Емилия и акушерката Юлия Динкова пресъздадоха ритуала по поливане на ръцете, тези ръце, които са помогнали децата ни да се появят на бял свят. 
Победители от конкурса „Парад на забавната детска песен-2016г.”в категория от 0-7 години поздравиха празнуващите с песни. Възпитаниците на ДГ”Пролет” и победители в конкурса – Адриана Радовска и Александър Жеков повдигнаха настроението на гостите и докоснаха сърцата на всички с песните : „Пада сняг” и „Песен за мама и татко”. Програмата продължи с победители в категория 7-14 години, в лицето на Рената Коева и Елисавета Шопова и тяхната песен „Здравей, как си приятелю”.


Кметът г-н Младенов връчи сребърни кюлчета на всички деца, регистрирани в община Костинброд.
На събитието в ресторант „Нива” присъстваха още г-н Любен Кънчев-зам.кмет на община Костинброд , д-р Атанас Тенев- председател на ОС, г-жа Анна Радовска-зам.председател на ОС, д-р Петров-гинеколог в гр.Костинброд и акушерката Юлия Динкова.

Първото родено дете на 2016 г е Борислав Новев, от село Голяновци и спечелил златно кюлче миналата година,роден на 04.01.16 г., в село Драговищица първородното дете е Божидар Григоров-10.04.16г. Село Петърч е гордо със своето първо момченце- Александър Симеонов-05.01.16г. Град Костинброд също има първо детенце. Това е Георги Христов, роден на 06.01.16г.
Бяха уважени и децата родени на български празници.
Николай Димитров от село Петърч е роден на Разпети Петък (29.04.16г.), Донка Илиева отново от село Петърч е родена на Ден на Труда ( 01.05.16г.) и Виктория Великова от с. Дреново е родена на Ден на Българската армия (06.05.16г.).
Децата са бъдещето на нашия град и нашата страна. Наш дълг и грижа е да работим за тяхното щастие и успех. Община Костинброд се гордее със своите 120 малки юнаци и ще направи всичко възможно те да се чувстват добре в своя роден град или село на територията на общината.

Празникът Бабинден бе отбелязан в община Костинброд за поредна година. Ритуалните действия, които го съпътстват извършиха самодейки от костинбродските селата Драговищица,Петърч,Опицвет,Голяновци и Чибаовци. Всички възпроизведоха обредните действия и се забавляваха много. Празникът е посветен на родилната помощ, акушерките, родилките и здравето на децата. На този ден се почита „бабата”, опитната жена, която е изпълнявала ролята на акушерка в миналото. Тя става рано и посещава домовете на децата, които е изродила през годината. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането и е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.


Кметът на Община Костинброд-г-н Трайко Младенов посети селата Драговищица и Чибаовци и поздрави лично всички баби за техния празник, като пожела много здраве и щастие през настоящата година и все така да се грижат за малките жители на община Костинброд.
Над 80 жени отпразнуваха Бабинден в Драговищица. Бабуване или измиване на ръце на акушерка от млад,бъдещ родител бе извършено след като г-н Трайко Младенов и г-жа Албена Виденова поздравиха всички присъстващи.
Двамата кмета казаха бъдещите си планове за Драговищица. Сред които ремонт на стола, читалището и изграждане на детска площадка в ДГ”Детелина”.

4420 посещения общо 2 посещения за деня
Продължаване на традицията в община Костинброд и връчване на подаръци на деца родени на територията на общината през 2016г.